UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР цього року може провести третє ядерне випробування

Цього року новий лідер КНДР Кім Чен Ин може віддати наказ щодо проведення третього ядерного випробування або ракетних запусків для зміцнення своєї ролі у країні. Про це йдеться в доповіді, поширеній сьогодні одним з найвпливовіших у Південній Кореї науково-дослідних центрів - Інститутом міжнародних відносин і національної безпеки (ІФАНС).

Хоча на найближчий час експерти цього центру і пророкують стабільність новому північнокорейському керівництву, проте вони не виключають того, що «під впливом економічних труднощів і політичних чинників новий лідер КНДР може піти на нову провокацію в інтересах зміцнення внутрішньої єдності».

«Північна Корея може посилити напруженість за рахунок випробувальних запусків ракет та проведення третього ядерного вибуху, оскільки Кім Чен Ину необхідно продемонструвати свою керівну роль», - наголошується у доповіді ІФАНС.

Досі у КНДР було проведено два підземних ядерних випробування - у 2006 і 2009 роках. За оцінками експертів, у КНДР є збройовий плутоній, якого достатньо для виготовлення п'яти-шести ядерних боєприпасів, однак у Пхеньяна поки немає технологій встановлення ядерних зарядів на ракетах.

Експерти НДІ також не виключають можливості відновлення у першій половині поточного року шестисторонніх перемовин, покликаних припинити програми створення ядерної зброї, які проводяться в КНДР, однак досягти на них помітного прогресу буде вкрай важко.