UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клюєв сподівається, що Україна зможе підписати угоду з ЄС

Клюєв повідомив, що раз на квартал зустрічається з Фюле, щоб відзначити ті кроки, які вже було зроблено, і визначити, що ще залишилося для підписання угоди.

Угоду про асоціацію між Україною і Європейським Союзом буде підписано, і в цьому напрямку зараз працює українське керівництво, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв.

"Я вважаю, що Україна доклала максимум зусиль для того, щоб підписати Угода про асоціацію. Виникла вимушена пауза. У нас великі складнощі в економіці. Врегульовуючи ці проблеми, звичайно, потрібно йти у тому ж напрямку євроінтеграції, в якому ми йшли", - сказав А. Клюєв.

Разом з тим, він не зміг відповісти на питання про точну дату підписання, але висловив надію на те, що це відбудеться якомога швидше.

Секретар РНБО повідомив, що за останні кілька років Україна прийняла 86 законів та інших нормативних актів, які стосуються європейської інтеграції. "Решта кроків, зокрема закон про реформу прокуратури, який необхідно прийняти у другому читанні, це вже дрібниці порівняно з тією роботою, яку було проведено за останні три роки", - сказав він.

"Ви, напевно, чули, що є такий термін "матриця Фюле". Це така таблиця, яку ми склали разом з єврокомісаром Штефаном Фюле. І раз на квартал ми з ним зустрічалися у Брюсселі, щоб відзначити ті кроки, які вже було зроблено, і визначити, що ще залишилося. Сьогодні, фактично, матрицю виконано", - повідомив він.

Він висловив упевненість в тому, що як тільки запрацює український парламент, закон про прокуратуру буде прийнято.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович повинен був у Вільнюсі підписати Угоду про асоціацію з ЄС, однак за тиждень до початку саміту Кабмін України ухвалив рішення призупинити підготовку до підписання цього документа, пославшись на необхідність врегулювати питання торговельно-економічних відносин з Росією. Українська сторона пропонувала ЄС і РФ "утворити комісію на тристоронній основі для опрацювання комплексу питань, спрямованих на відновлення втрачених обсягів виробництва".

В результаті урочиста церемонія підписання угод з країнами Східного партнерства на Вільнюському саміті завершилася без підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом. !zn