UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клімкін впевнений у необхідності змін законодавства про громадянство

Рішення про єдине громадянство в Україні ухвалили після прийняття незалежності держави як запобіжник можливого впливу РФ.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає необхідним внесення змін до українського законодавства у частині про громадянство. На його думку, необхідно провести дискусію щодо подвійного громадянства в Українській державі. Про це Клімкін заявив під час спільного брифінгу з главою Міністерства закордонних справ Молдови Тудором Ульяновським у Києві.

"Ми прекрасно знаємо, що десятки тисяч, і я тут не перебільшую, мають інше громадянство... Упевнений, що нам потрібно нове законодавство...Я не говорив про подвійне громадянство і його легалізацію, але нам потрібна відверта дискусія", - заявив Клімкін.

Разом з тим, у статті для "Європейської правди" щодо паспортного скандалу в Берегово на Закарпатті Клімкін зазначив, що рішення про єдине громадянство в Україні було ухвалене як запобіжник проти можливого впливу Росії на щойно проголошену незалежність держави. Однак, враховуючи той факт, що сьогодні РФ веде збройну агресію проти України, то відповідна мотивація зникає. А питання подвійного українсько-російського громадянства має розглядатися окремо.

"Якщо Україна й захоче розглянути можливість обмеженого застосування подвійного громадянства, то це в принципі більше не повинно стосуватися Росії", - написав Клімкін у статті.

Нагадаємо, у вересні ЗМІ опублікували відео, на якому громадяни України отримують угорські паспорти та промовляють присягу на вірність Угорщині у консульстві в Береговому. У МЗС України відреагували на оприлюднене відео, заявивши про готовність вислати угорського консула з Берегового, якщо цього не зробить Угорщина.

Угорщина очікувано для МЗС відмовилася відкликати свого консула з Берегово, тому завтра Київ направить в Будапешт ноту про необхідність угорському диппредставнику в Берегово покинути територію України.