UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клімкін пригрозив німецьким компаніям санкціями за роботу в окупованому Криму

За словами керівника МЗС, Україна шукає "збалансоване рішення" щодо порушників.

Україна може ввести обмежувальні заходи проти компаній, які працюють в окупованому Криму в обхід санкцій ЄС, заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

В інтерв'ю німецькому виданню RP Online, опублікованому 2 лютого, голові українського МЗС поставили питання про реакцію Києва на роботу офіційних представництв Adidas і Volkswagen на анексованому півострові.

У відповідь міністр висловив упевненість, що будь-яка спроба обійти діючі санкції має бути покарана згідно з законом.

Він також заявив, що Україна має достатній арсенал юридичних механізмів для притягнення порушників до відповідальності.

За словами Клімкіна, офіційний Київ шукає "збалансоване рішення" щодо таких компаній. Уточнювати деталі український міністр не став.

Моніторинг, проведений Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, виявив факти роботи в окупованому Криму німецьких компаній DHL Express, Adidas AG і Puma SE.

Також повідомлялося про роботу на анексованому півострові ряду світових автовиробників в обхід санкцій. Зокрема, МВОТ виявило факти використання торгових марок Nissan, Toyota, Peugeot, Mitsubishi, Kia Motors, Volkswagen, Mercedes-Benz, Audi, Skoda, Isuzu, BMW, Renault, Lexus, а також надання дилерськими центрами послуг з продажу та обслуговування автомобілів зазначених марок.

Volkswagen і Adidas заперечили факт роботи на окупованій території, заявивши, що поважають норми міжнародного права.

У свою чергу, компанія DHL Express, що надає послуги з доставки пошти і посилок, підтвердила роботу в Криму через партнерські пункти Севастополі, Сімферополі та Керчі.