UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клімкін назвав терміни прийняття Європарламентом рішення про безвізовий режим для України

Голова МЗС вважає, що питання безвізового режиму технічним, а не політичним.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що політичні перешкоди для візової лібералізації з ЄС відсутні, і Європарламент проголосує за надання Україні безвізового режиму найближчим часом.

"Це питання з сьогоднішнього дня абсолютно поза політикою, це – питання техніки та організації голосування. Чи встигнуть вони наступного тижня – це лише питання того, щоб пройти всі голосування, а їх п'ять, якщо не помиляюся. Якщо не встигнуть протягом тижня – то точно завершать процедуру на першому пленарному тижні у січні", – повідомив Клімкін журналістам під час міністерської зустрічі ОБСЄ в Гамбурзі в четвер, 8 грудня, передає "Європейська правда".

Нагадаємо, перша пленарний тиждень Європарламенту у 2017 році відбудеться 15-19 січня.

Для надання Україні безвізового режиму Еропарламент повинен спершу затвердити механізм його припинення, а також проголосувати за включення України до "безвізового списку". Потім ці рішення мають бути схвалені Радою ЄС.

Нагадаємо, 8 грудня профільний комітет Європейського Парламенту схвалив проект механізму призупинення дії безвізового режиму з третіми країнами.

Читайте також: Президент Європарламенту сподівається, що Рада ЄС не буде зволікати з безвізом для України

Напередодні президент України Петро Порошенко повідомив, що керівництво Європейського Союзу попередньо погодило механізм призупинення дії безвізового режиму з третіми країнами.

Раніше повідомлялось, що тристоронні консультації між інститутами та країнами-членами ЄС щодо механізму припинення безвізового режиму, що відбулися 29 листопада, завершилися безрезультатно.

Нагадаємо, від затвердження в ЄС механізму припинення безвізового режиму залежить розгляд питання про надання безвізового режиму для України.

Раніше комісар ЄС з питань європейської політики сусідства і розширення Йоханнес Хан заявив, що ЄС зіткнеться з проблемами, якщо не надасть Україні безвиз, проте завдання по його введенню вже до кінця поточного року є надто амбітною.