UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клімкін може запросити Штайнмаєра та Еро на КПВВ "Золоте", щоб домогтися від ОРДЛО його відкриття

На новій зустрічі "нормандської четвірки" у Мінську Україна зробить питання безпеки та гуманітарного характеру першочерговими.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін готовий запросити голів МЗС Німеччини та Франції на відкриття КПВВ "Золоте" в Донбасі, щоб домогтися його відкриття, заявила перший віце-спікер Верховної Ради, український представник гуманітарної підгрупи в Контактній групі з Донбасу Ірина Геращенко.

"Украінська делегація в Мінську ставитиме як першочергові питання безпеки і гуманітарні. Про це міністр П. Клімкін заявив перед початком переговорів. Украінська сторона висловлює обурення фактом невідкрита КПВВ " Золоте", яке заблоковане з березня 2016 року. Міністр заявив, що готовий сьогодні запросити на відкриття КПВВ своїх колег Штанмайєра і Еро, можливо хоч так росіяни дадуть відмашку ОРДЛО не знущатися над цивільним населенням і відкрити, нарешті, цей пункт", – написала вона в Facebook.

Вона також розповіла, що українська сторона підніме в Мінську питання звільнення заручників, порушення бойовиками перемир'я, а також спровокованої Росією загрози екологічної катастрофи в Донбасі (Починаючи з ситуації з відсутністю водопостачання в Торецьку, і продовжуючи іншими подібними історіями).

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін прибув до Мінська для участі в запланованій на сьогодні чергової зустрічі глав МЗС країн "нормандської четвірки".

Раніше

президент України Петро Порошенко в телефонній розмові з канцлером ФРН Ангелою Меркель домовився про проведення наприкінці листопада зустрічі міністрів закордонних справ країн нормандської четвірки.

На саміті лідерів країн нормандської четвірки 19 жовтня в Берліні була досягнута домовленість, що до кінця листопада глави МЗС затвердять основу проекту "дорожньої карти" з імплементації Мінських угод.