UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клімкін: Корупція – домінуюче сприйняття України на Заході

Українські олігархи — не єдине джерело політичної корупції в Україні. І це бачать наші партнери.

Відповідь президента США Джо Байдена на запитання щодо членства України в НАТО є квінтесенцією сприйняття України нашими партнерами. Головна проблема — не окупований Донбас, а корупція. Це аж ніяк не виправдання, це домінуюче сприйняття України на Заході. З цим можна сперечатися, наводити аргументи і досягнення, але реальність полягає в тому, що кроки в цій сфері вважаються катастрофічно недостатніми, пише колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Причому, як бачать наші партнери, українські олігархи — не єдине джерело політичної корупції в Україні, наголошує дипломат.

“Американська адміністрація вважає: спочатку реальні кроки боротьби з корупцією, потім — усе інше, тому нам, очевидно, варто поміркувати над необхідністю стати найкращими, «чемпіонами», у тому числі в рамках нової глобальної американської антикорупційної ініціативи. «Пропетляти» тут явно не вийде: квиток до НАТО і ЄС — це реальна боротьба з корупцією. Не перелік реформ, де можна ставити «галочки» після виконання, а саме зміна політичної культури в Україні. Більше прозорості, більше участі суспільства у призначеннях, зокрема до регуляторних органів, реальна політична відповідальність: схибив — пішов у відставку, і ще багато всього. Вже відомо, що ця тема стане ключовою на зустрічі Зеленський — Байден, і до неї слід ретельно та креативно готуватися”, - додає Клімкін.

Слабкість українських інституцій є другою ключовою темою, без якої Україна не стане надійним союзником Заходу. 

“Всередині країни можна обговорювати, чи є санкції РНБО хоча б тимчасовим шляхом уперед, чи мають вони взагалі юридичну основу та багато іншого, але для наших партнерів вони є ознакою слабкості й небажання грати системно і на перспективу. Про це не говорить лише ледачий — від політиків до експертів та журналістів. Вони просто запитують: «А щось іще, крім РНБО, в Україні працює?»”, - додає колишній голова МЗС.

Незалежність і ефективність інституцій — це другий квиток в ЄС і НАТО, подолання корупції та хаосу без цього неможливе, хоч би скільки було РНБО прийняло законів та санкцій. 

“Це й має стати темою розмови Байден — Зеленський. Політика ніколи не є ідеальною, але принципів треба дотримуватися, інакше — гра без правил. Саме тому у Вашингтоні вважають, що ситуація навколо Нафтогазу продемонструвала відсутність принципів і відсутність довірливої комунікації з нашими партнерами: це сприйняття ще довго переслідуватиме нас у майбутньому”, - підкреслює Клімкін.

Він завжди виступає за дуже відверту і гранично чесну розмову з нашими партнерами. Врешті-решт, Україна потрібна насамперед нам, усі інші виходять — і це логічно — з власних інтересів. 

“Одне слово, нас чекає непростий діалог зі США. Він не буде поганим або добрим, він буде саме непростим. Головне — щоб він був партнерським. У цьому діалозі важливо не тільки говорити, а й чути, і головне — розуміти наших партнерів, жорстко й послідовно відстоювати наші інтереси і нашу візію та прагнути до спільної теми, де це можливо. Довірливо й чесно казати, де наші інтереси не збігаються, але бажано — не на загал” - резюмує Клімкін.

Читайте також: Україна може перемогти режим Путіна лише разом із Заходом – Клімкін

Детальніше про те, що Україну очікує непростий діалог зі Сполученими Штатами, читайте у статті Павла Клімкіна “Після зустрічі Байдена та Путіна: до чого треба готуватися Зеленському”.