UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кличко засумнівався в необхідності 500 депутатів райрад столиці

Київрада влітку 2015 року відновила райради столиці. Сьогодні Кличко побоюється дублювання повноважень.

Мер Києва Віталій Кличко вважає, що Верховна Рада повинна законодавчо врегулювати питання про районні радаи у великих містах.

"У нас сьогодні буде питання про вибори до райрад столиці. Райрад, яких поки немає, - немає в жодному великому місті України. Рішення про такі вибори, як ви знаєте, прийняла Київрада минулого скликання", - сказав він на початку засідання Київради.

Він додав, що сьогодні лунають різні думки, – потрібні райради у столиці чи ні. І підкреслив, що питання в тому, які повноваження матимуть ці органи місцевого самоврядування. "Щоб вони не дублювалися з повноваженнями Київради і щоб у нас не було хаосу в управлінні містом. Бо ми маємо 120 депутатів Київради. І до них може додатися ще понад 500 депутатів райрад! Тому треба чітко розуміти і прописати, чим саме займатимуться депутати райрад, які повноваження матимуть ради, яку відповідальність. І пояснити це людям", – зазначив київський міський голова.

Віталій Кличко наголосив, що питання районних рад має бути чітко врегульоване законодавчо. "Оскільки у Конституції про райради в містах не йдеться, тоді, можливо, парламент повинен ухвалити закон про районні ради в містах України: Києві, Дніпропетровську, Харкові, Львові. Щоб ми не придумували правила під кожні вибори і кожне місто", – сказав мер.

Як повідомлялося, 26 грудня 2015 року Центральна виборча комісія розглянула рішення Київради від 23 липня 2015 року "Про управління районами міста Києва" і оголосила з 6 лютого 2016 року початок виборчого процесу перших виборів депутатів районних у місті Києві рад 27 березня 2016 року.

Окружний адміністративний суд Києва своїм рішенням від 27 січня призупинив рішення ЦВК про початок виборчого процесу щодо виборів до районних рад Києва. Згідно з текстом постанови суду, яку оприлюднило ZN.UA, вибори в районні ради Києва повинна була призначати Центральна виборча комісія, а не Київрада

Детальніше про районні ради Києва читайте в матеріалі Олександра Сергієнка "Чи потрібні Києву ради?" в "Дзеркалі тижня. України".