UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кличко підтвердив розмову із Зеленським про розділ повноважень мера і голови КМДА

Зеленський підтвердив намір змінити голову КМДА.

Мер Києва Віталій Кличко підтвердив зустріч із президентом Володимиром Зеленським напередодні та заявив, що розділення повноважень обраного киянами мера і голови КМДА позбавить столицю місцевого самоврядування. Про це він сказав у відеокоментарі, який опублікував на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Вчора ввечері в мене відбулася зустріч із президентом Зеленським. Говорили спокійно. Президент підтвердив чутки, що ходять давно. Про розділення повноважень в управлінні столицею. Голова КМДА – його вертикаль і він збирається туди призначити свою людину. Спасибі, що пообіцяв попередити, що не з преси я дізнаюся, коли саме це станеться", – сказав Віталій Кличко.

Він додав, що позбавлення обраного мера виконавчих повноважень – це повернення методів Януковича і позбавлення Києва самоврядування.

"Коли мер виконує декоративну функцію, а містом управляє призначена згори людина, яку кияни не обирають і яка, відповідно, перед громадою не має жодних зобов'язань. Такого немає в жодній європейській столиці, в жодному місті. І, я переконаний, і озвучив це: якщо так потрібно мати в столиці "свого" мера, нехай відбудуться дострокові вибори і нехай кияни оберуть того, кому довіряють", - заявив міський голова та поки керівник міської держадміністрації Віталій Кличко.

Зазначимо, що вранці 11 липня кілька ЗМІ написали, що Володимир Зеленський планує звільнити Віталія Кличка з посади керівника Київської міської державної адміністрації та призначити на це місце ген директора телеканалу "1+1" Олександра Ткаченка.

У Києві на пост глави КМДА, як правило, президенти призначали обраних мерів. Винятками були тільки Іван Салій, який очолив КМДА при президенті Леоніді Кравчуку в 1993 році, не будучи мером, а також Олександр Попов, призначений Віктором Януковичем восени 2010 року замість Леоніда Черновецького. Щоправда цю кадрову ротацію багато хто вважав незаконною, апелюючи до роз'яснення КСУ від 2003 року. Тоді у відповідь на звернення другого президента Леоніда Кучми Конституційний суд постановив, що президент призначає головою КМДА особу, обрану міським головою. Тим не менше президент має право змінити керівника Київської міської держадміністрації.