UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київ пропонує Донбасу провести місцеві вибори 9 листопада

Київ виступає проти участі у виборах до органів місцевої влади на Донбасі кандидатів з російським громадянством.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін на прес-конференції в штаб-квартирі ООН заявив про те, що Київ пропонує Луганській і Донецькій областях провести місцеві вибори 9 листопада.

"Ключовий момент для майбутньої децентралізації - це, звичайно, місцеві вибори, які ми пропонуємо провести 9 листопада", - сказав він.

За його словами, Київ проти участі у виборах до органів місцевої влади Донецької та Луганської областей кандидатів, що мають російське громадянство.

Він зазначив, що українська влада "готова надати мешканцям Донецька і Луганська більше свободи, але також і більше відповідальності в економічному плані". Він вважає, що для того уникнути "замороженого конфлікту" на сході України необхідно повноцінне включення регіонів у всеукраїнський політичний процес, якому і будуть сприяти місцеві вибори.

Нагадаємо, що за висновком Цвк, в тимчасово окупованому Криму та на території Донбасу зараз провести вибори у Верховну Раду неможливо.

Як повідомлялося, Верховна Рада на закритому засіданні 16 вересня прийняла президентський закон про запровадження особливого порядку самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей строком на три роки, а також про проведення позачергових місцевих виборів у цих регіонах 7 грудня нинішнього року.

Верховна Рада також прийняла закон, що звільняє від кримінальної відповідальності деякі категорії осіб, які вчинили кримінальні злочини в період з 22 лютого 2014 року до дня набрання чинності цього закону на територіях Донецької та Луганської областей, де проводилася антитерористична операція (АТО). !zn