UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай зробив першу публічну заяву про санкції України проти інвесторів «Мотор Січ»

КНР засуджує «односторонні санкції» іноземних урядів проти китайських компаній і сподівається на захист прав інвесторів в Україні.

Китай незадоволений санкціями, які уряд України слідом за США ввело проти компаній китайського холдингу Xinwei Group, що купили контрольний пакет акцій заводу «Мотор Січ». У Міністерстві закордонних справ КНР висловили надію, що права китайських інвесторів в Україні будуть захищені.

«Китай, як завжди, виступає проти односторонніх санкцій іноземних урядів щодо китайських підприємств. У той же час ми просимо китайські підприємства дотримуватися законів при веденні бізнесу за кордоном. Сподіваємося, що українська сторона захищатиме законні права та інтереси китайських підприємств і інвесторів», - заявив речник МЗС КНР Ван Веньбінь на пресконференції в понеділок, 1 лютого.

Як уже повідомляло ZN.UA, того ж дня МЗС України отримало ноту від МЗС КНР. У документі висловлена стурбованість діями української влади відносно китайських інвесторів "Мотор Січ". Зокрема застосуванням санкцій проти китайських компаній та їх менеджменту.

Читайте також: Нацкомісія не визнала збори акціонерів "Мотор Січі"

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав два укази, якими ввів в дію рішення РНБО від 28 й 29 січня про санкції проти китайських інвесторів "Мотор Січ".

Санкції України проти компанії Skyrizon - інвестора в виробництво українських авіаційних двигунів "Мотор Січ" - передбачають блокування активів, обмеження торгових операцій, запобігання виведення капіталів за межі України, заборона угод з цінними паперами, емітенти яких знаходяться під санкціями.

31 січня збори акціонерів "Мотор Січ" в Запоріжжі перервали співробітники Служби безпеки України.

Чому Україна ввела санкції проти китайських компаній? Які можуть бути наслідки цього рішення? Як указ позначиться на підприємстві? Подробиці читайте у статті Володимира Кравченка «Санкції тишком-нишком».