UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай відреагував на пропозицію Байдена стосовно угоди про контроль над ядерною зброєю

Пекін вважає, що США спершу слід самим скоротити ядерний потенціал.

В Китаї відреагували на пропозицію американського президента Джо Байдена щодо перегляду та оновлення спільного договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО). Тамтешня влада вважає, що подібні перемовини можливі і підуть на користь глобальній безпеці, але за дотримання певних умов з боку США. Про це заявила представниця МЗС Китаю Хуа Чуньїн під час спілкування з пресою. 

Відповідаючи на запитання журналістів про скорочення запасів ядерної зброї, Чуньїн наголосила, що Китай погодиться на підписання нової угоди лише у разі, якщо США «подадуть приклад» іншим країнам і скоротять власний ядерний потенціал. 

«Ми сподіваємося, що американська сторона зможе взяти на себе провідну роль у виконанні своїх обов’язків і зобов’язань як великої ядерної країни та подати хороший приклад щодо скорочення стратегічної ядерної зброї. США звертаються до Китаю з проханням взяти участь у діалозі про ядерне роззброєння з нагоди десятої Оглядової конференції ДНЯЗ лише з однією метою – приховати власну провину та відвернути увагу», – заявила Чуньїн.

Крім того, представниця МЗС Китаю зазначила, що її країна «дотримується ядерної стратегії самооборони». За її словами, КНР виявляла максимальну стриманість у розвитку ядерного потенціалу, який обмежується мінімальним рівнем, необхідним для національної безпеки. Чуньїн додала, що Китай «ніколи не був учасником жодної форми гонки озброєнь»

Читайте також: У світі зростає ризик ядерної війни між США Росією та Китаєм через розрив комунікацій між цими країнами

Нагадаємо, що напередодні Джо Байден звернувся до Росії та Китаю з пропозицією провести переговори щодо контролю над ядерною зброєю, оскільки дія чинного договору «СНО-3» спливає у 2026 році. Проте перемовини можуть зірватися через загострення стосунків Вашингтона і Пекіна на тлі візиту Ненсі Пелосі на Тайвань.