UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай та Білорусь домовилися про посилення співпраці в низці секторів

Китайський прем'єр відвідав Мінськ після візиту до Росії. 

Китай і Білорусь домовилися про посилення співпраці в низці секторів, включаючи торгівлю, безпеку, енергетику й фінанси. Про це йдеться в спільній заяві після зустрічі прем'єра Державної ради Китаю Лі Цяна з білоруським колегою Романом Головченком у Мінську, повідомляє Reuters.

Читайте також: Прем'єр Китаю зустрівся з російським колегою, вони домовились про посилення співпраці — Bloomberg

У заяві, оприлюдненій у п'ятницю,23 серпня, наступного дня після зустрічі в Мінську, йдеться про те, що обидві країни також посилять співпрацю в промислових ланцюгах поставок і продовжать сприяти розвитку торгівлі з метою зниження витрат для обох сторін.

Білорусь також має намір поглибити співпрацю з мегаполісом Гуандун-Гонконг-Макао, який охоплює дев'ять міст, включаючи Гуанчжоу, Шеньчжень і Чжухай, йдеться в заяві, опублікованій Міністерством закордонних справ Китаю.

За даними China Daily, Білорусь була серед першої групи країн, які відгукнулися на китайську ініціативу “Один пояс, один шлях”, і Лі під час свого візиту до Мінська заявив, що китайсько-білоруські відносини залишаються динамічними протягом останніх 32 років, попри мінливий міжнародний ландшафт.

Китай є другим за величиною торговельним партнером Білорусі та її найбільшим торговельним партнером в Азії, двосторонній товарообіг з яким минулого року перевищив 8,4 мільярда доларів США, пише China Daily.

Читайте також: Китай представив свою найсучаснішу таємничу субмарину

Лі прибув до Білорусі в четвер, 22 серпня, після завершення візиту до Росії — своєї першої поїздки до РФ на посаді прем'єра, де обговорив активізацію співпраці з Москвою в нових сферах. Білорусь та Китай підтримують тісні зв'язки з РФ. ЗМІ писали, що китайські компанії експортували високоточні деталі, які використовуються в російській зброї, білоруському оборонному підряднику навіть після того, як той потрапив під західні санкції. 

Пекін, який з початку війни РФ проти України значно зблизився з Москвою, наразі зіштовхнувся з посиленою увагою й тиском з боку Заходу, який вимагає обмежити експорт до Росії товарів подвійного призначення. Такі компоненти РФ використовує для виробництва зброї для війни проти України — детальніше про це в статті Володимира Кравченка "Питання життя і смерті. Що слід знати про "постачання" китайської зброї Росії".