UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай обіцяє допомогу Україні з вакцинами

Китай має намір розширити співпрацю з Україною по вакцинам від COVID-19.

Президент України Володимир Зеленський у вівторок, 13 липня, провів телефонну розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном, в якому привітав його з 100-річчям Комуністичної партії Китаю і зазначив, що КНР надала країні значну підтримку в боротьбі з пандемією.

"Китайська сторона має намір спільно з Україною посилити співпрацю щодо вакцин та традиційної китайської медицини, а також надасть допомогу українській стороні, щоб вона змогла здобути перемогу над епідемією", - наводить його слова Центральне телебачення Китаю.

Також країни мають намір співпрацювати в інфраструктурних проектах.

"Обидві сторони мають намір використовувати можливості високоякісного розвитку в рамках ініціативи "Один пояс - один шлях", щоб просувати базову інфраструктуру, експреси з Китаю в Європу та інші проекти, а також посилять співпрацю в сфері сільськогосподарської продукції та гуманітарні обміни", - сказав глава КНР.

"Президент України Володимир Зеленський подякував голові КНР від імені народу України за поставку вакцин проти коронавірусу. Ці вакцини врятували життя багатьом українцям", - йдеться на сайті Офісу президента.

Зеленський назвав Китай "торгово-економічним партнером України №1 в світі".

Раніше повідомлялося про те, що з 2022 року китайську вакцину Sinovac будуть вироблятимуть в Харкові. Підписано договір про п'ятирічну співпрацю, який передбачає організацію з 2025 року повного циклу основного переліку вакцин.

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузин підтвердив, що Україна планує розмістити виробництво вакцин таких як CoronaVac або мРНК-вакцини.

Крім того, в державному бюджеті передбачені 100 млн грн на створення програми, яка дозволить поступово відновити вітчизняне біотехнологічне виробництво. До кінця року планується представити кілька прототипів вітчизняних тест-систем.