UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кількість жінок в місцевих радах збільшилася на 10% за 5 років - дослідження

В обласних радах за підсумками місцевих виборів обрані 28% жінок, проте це менше гендерної квоти в 40%.

Введення гендерних квот в розмірі 40% в списках кандидатів від партій сприяло збільшенню кількості обраних жінок в місцевих радах після виборів 25 жовтня 2020 року. Про це інформує дослідницьке агентство Fama і "Ейдос".

Відзначається, що за 5 років кількість жінок в місцевих радах зросла на 10%, до 31% в 2020 році. В обласних радах за підсумками місцевих виборів обрані 28% жінок.

"Зростання є істотним, тому можна стверджувати, що в цілому квоти спрацювали і сприяли підвищенню рівня жіночої участі. З іншого боку, 31% - це значно менше, ніж початкова квота 40%. Також це менше, ніж загальна частка жіночого населення України, яка досягає 54%", - говориться в дослідженні.

Автори відзначають, що лише 17% жінок були лідерами партійних списків у великих містах, в більшості випадків жінок ставили нижче кожної п'ятірки в партійних списках.

Раніше повідомлялося про те, що серед кандидатів в органи місцевого самоврядування 44,2% - це жінки. В обласні ради балотувалися 57% чоловіків і 43% жінок. Схожа ситуація і з виборами в райради. У тих громадах, де число виборців менше 10 тис. Чоловік, серед претендентів 56% жінок.