UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київський міський голова та голова КМВА однаковою мірою відповідальні за зачинені укриття — експерт

ОМС та ВА відповідальні за забезпечення безперешкодного доступу населення до укриттів.

У Законі 2486-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій"—набрав чинності 24.10.2022— у розділі Прикінцеві положення вказано, хто має забезпечити доступ населення до укриттів, зазначає автор ZN.UA, експерт з питань містобудування Георгій Могильний у Facebook.

Органам місцевого самоврядування, начальникам військово-цивільних/військових адміністрацій:... 5) протягом одного місяця з дня набрання чинності цим Законом:… забезпечити безперешкодний доступ населення до захисних споруд цивільного захисту, споруд подвійного призначення, найпростіших укриттів.

Експерт повідомляє: "Ви десь бачите тут РДА чи хоч КМДА? Все чітко: ОМС та ВА. Тому головні відповідальні за недбалість, що призвела до жертв – це Віталій Кличко, як Київський міський голова, та Сергій Попко, як голова КМВА. Вони відповідальні в рівній мірі, бо закон покладав на них обох це повноваження".

За його словами, коли президент України звинувачує у всьому Віталія Кличка, то він зобов'язаний одночасно звинувачувати й Сергія Попко, бо якщо Кличко винен, то винен і Попко.

Експерт також наголошує, що коли міський голова Києва звалює провину на керівництво РДА, він теж вводить в оману людей.

"Доступ до сховищ мали забезпечити ОМС, а РДА – це не ОМС (до речі, завдяки діям самого Кличка, який в інтересах Януковича у 2010 році особисто голосував за ліквідацію райрад в Києві, а потім сам на посаді міського голови блокував створення райрад)", - йдеться в повідомленні.

Могильний зазначає, що Кличко де-факто розповідями про виділення РДА 1,2 мільярди гривень із бюджету Києва визнав свою вину.

"Якщо РДА делегували повноваження і виділили на їх виконання гроші із міського бюджету, то Кличко має забезпечити контроль за здійсненням цих повноважень та витратами бюджетних грошей. Тут саме Кличко мав забезпечити подвійний контроль – і за виконанням повноважень, що за законом були у Київради та її виконавчого органу, але делеговані РДА, і за використанням грошей киян, переданих на виконання цих повноважень", - додає експерт.

Він також підкреслив, що Володимир Зеленський не може звільнити з посади Кличка, бо голова КМДА Кличко нічого не порушував – порушив Київський міський голова Кличко, оскільки в законі покладено обов'язок за доступ до укриттів на  ОМС, а не державні адміністрації.

Однак, за словами Могильного, Зеленський може звільнити з посади голови КМВА Попка.

"Або і Кличко, і Попко стають обидва підозрюваними по кримінальній справі. Буде вирок – буде і звільнення єдиного у двох посадах Кличка. Але Зеленський не піде на справу проти Попка, якого він і сам призначив на посаду, і сам, підписавши закон, призначив відповідальним за відкриті бомбосховища. Тому винним призначать рядових чинуш", - підкреслює Могильний.

Читайте також: Глава Київської ВА Попко: Зачинені укриття — відповідальність усіх рівнів влади. Мера також

Національна поліція Києва повідомила про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень чотирьом людям, напередодні затриманим у справі про недопуск жителів у укриття під час ракетної атаки Росії в ніч на 1 червня, внаслідок чого загинули троє містян та отримали поранення ще кілька.

Напередодні мер Києва Віталій Кличко, який після трагедії 1 червня ініціював звільнення голови Деснянської районної держадміністрації Дмитра Ратнікова, наголосив, що саме РДА керують коштами, які місто виділило на облаштування укриттів.