UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київ може використати досвід выдносин з Кримом початку 90-х для реінтеграції Донбасу – Куніцин

На думку голови Консультативної ради при президентові, один закон міг би вирішити відразу кілька проблем.

Київ може використовувати досвід стосунків з Кримом початку 90-х років у процесі реінтеграції окупованої Росією Донбасу.

Таку думку в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» висловив голова Консультативної ради у справах ветеранів війни при презедентові Сергій Куніцин.

Він навів конкретні кроки, які в 90-х зробила Україна для того, щоб Крим залишився у її складі.

Так, через місцевий кримський референдум була відтворена Автономна Республіка Крим.

У 1992 році в парламенті України проголосували за закон про розмежування повноважень між Києвом і Сімферополем, і Криму були віддані колосальні повноваження. Був пост президента Криму, всі податки залишалися в Криму, мовна, культурна автономія.

 «Тобто нам намагаються впихнути багато "особливих статусів", але був ухвалений закон тоді, в 1992 році, про розмежування предметів ведення і повноважень між Києвом і Автономною Республікою Крим. Цей досвід зіграв свою роль. Він утримав тоді Кримський півострів», - пояснив Куніцин.

Нагадаємо, раніше в своїй колонці для Atlantic Council віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції, перший заступник голови української делегації в ТКГ Олексій Резніков написав, що Мінські угоди не відображають сьогоднішніх реалій і потреб врегулювання конфлікту на сході України, а Заходу варто підтримати перегляд «Мінська» і прагматичний підхід до його виконання, що дозволить реально змінити ситуацію в Донбасі.

У Кремлі ж хочуть, аби Україна підтвердила своє прагнення переглянути Мінські угоди, про що напередодні повідомив віце-прем'єр Олексій Резніков. В іншому випадку Росія розцінюватиме це як відмову України від переговорів по Донбасу та досягнутих раніше домовленостей