UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хто відповідатиме за очищення Вищої ради правосуддя: кандидати в Етичну раду від РСУ

Антикорупціонери наголошують: до складу ради можуть потрапити кандидати із сумнівною доброчесністю.

Рада суддів України (РСУ) визначилася із кандидатами в Етичну ради Вищої ради правосуддя. Етрада відповідатиме за очищення ВРП, а отже і за ефективність судової реформи. Без схвалення ради неможливо призначити чи перевести суддю, тож недоброчесні члени у складі Вищої ради правосуддя неприпустимі.

Участь в засіданні 23 жовтня взяли 29 представників органу суддівського самоврядування, для переконливої підтримки кандидат мав отримати 15 голосів.

РСУ обрала суддю Східного апеляційного господарського суду у відставці Водимира Сіверіна (20 голосів), суддю Київського апеляційного суду Юрія Трясуна (24 голоси) та суддів Верховного Суду Льва Кишакевича (26 голосів) і Тетяну Чумаченко (17 голосів), повідомляє пресслужба.

«Щонайменше двоє з делегованих Радою суддів кандидатів до Етичної ради мають сумнівну репутацію та очевидно не відповідають критеріям доброчесності», - наголошують в Центрі протидії корупції.

Юрій Трясун у листопаді 2016 року пройшов кваліфікаційне оцінювання, яке не передбачало участі громадськості та звільнення недоброчесних суддів. Таке оцінювання тоді пройшли всі судді апеляційних судів Києва. 

Відповідно до декларації родинних зв’язків судді за 2016 рік, його рідний брат Павло Трясун, щонайменше з 2012 року обіймав посаду командира полку міліції особливого призначення «Беркут» на Київщині. 

В 2011 році Павло Трясун отримав 20 тисяч гривень заохочення «до Дня міліції», повідомляють «Наші гроші» з посиланням на дані таємної бухгалтерії Януковича, знайденої в Межигір’ї.

У 2016 році Юрій Трясун в складі колегії суддів звільнив з тримання під вартою «беркутівця» Олександра Бєлова, обвинуваченого у вбивствах у Кріпосному провулку в Києві 18 лютого 2014 року. 

Мотивом участі у конкурсі суддя Трясун назвав побажання коллег.

За інформацією Фундації DEJURE суддя Володимир Сіверін неодноразово ухвалював свавільні рішення. А керівник апарату суду скаржилась на те, що на чолі суду Сіверін «здійснював тиск на працівників суду» та підбурював до незаконних дій, втручання в автоматизовану систему розподілу справ. 

Читайте також: Верховний Суд обрав нового голову

Нагадаємо, Рада суддів майже два місяці блокувала судову реформу, відмовляючись призначати своїх кандидатів до Етичної ради. Тепер Вища рада правосуддя зобов’язана до 28 жовтня сформувати Етраду, яка може запрацювати на почату листопада.

Свої кандидатури також висунули судді: Верховного Суду України Ганна Вронська, Вищого господарського суду Олександр Короткевич, Апеляційної палати ВАКС Віктор Панкулич, Північного апеляційного господарського суду Сергій Сотніков.

Міжнародні організації, які надають Україні допомогу у сфері судової реформи та протидії корупції, уже делегували експертів до Етичної ради. Саме вони матимуть вирішальне право голосу у процесі оцінювання.

Етична рада оцінюватиме на доброчесність усіх кандидатів до ВРП незалежно від суб’єкта призначення (обрання): суддів, адвокатів, прокурорів тощо. Самі суб’єкти призначення розглядатимуть лише ті кандидатури, які успішно пройшли перевірку.

ВРП – це головний орган в системі судової влади країни, який контролює призначення і звільненням суддів, їх захист від неправомірних посягань та притягнення до відповідальності за порушення.