UA / RU
Підтримати ZN.ua

Харків і весь схід настільки радикалізувалися щодо РФ, що заходу України ще дуже далеко до цього — Терехов

Він закликає громадян більше не ділити нашу країну. Також мер вважає, що кожен в праві самостійно вибирати, якою мовою розмовляти в буденному житті. 

Мер Харкова Ігор Терехов вважає, що після перемоги над Росією основні зусилля потрібно кинути на безпеку. За таких умов бізнесу буде спокійно, розповів від під час інтерв'ю громадській організації "ЧЕСНО" для ZN.UA. 

"У нас демократичний лад замість режиму, ми можемо не боятися. Далі має бути потужна система безпеки. Я розмовляв із послом Ізраїлю в Україні і багатьма ізраїльськими журналістами. Так, нам дуже багато доведеться брати з їхнього досвіду, але це дорого і для цього мають бути ресурси. Я хотів би, щоб на заміну «Стіни» (проєкт «Стіна» — роздільний бар'єр уздовж суходільного кордону України та РФ, який 2014 року презентував в Україні тогочасний прем'єр Арсеній Яценюк. Авт.), яку хтось будував, у нас були система «Залізний купол» (мобільна система протиповітряної оборони, яка дії в Ізраїлі. Авт.), системи ПВО, система роботи багатьох правоохоронних органів із виявлення ДРГ", - зазначає мер Харкова. 

Він впевнений, що коли в Україні безпека буде на найвищому рівні - бізнесу теж не варто боятися. Прикладом цього знову ж таки можна вважати Ізраїль. 

"Бізнес іде в Ізраїль, працює там, та ще й як. Нерухомість там дорога, і щороку її вартість зростає. Економіка там працює. Я хочу, щоб у нас було ще краще, ніж в Ізраїлі, з багатьох причин, - зазначає Терехов. -  Харків — молоде місто, у нас є надзвичайний кадровий потенціал, освічена і талановита молодь, ми університетське місто, у нас виші, яких більше ніде немає. Чому наші кадри кудись мають виїжджати? Я не хочу, щоб так було. Ми створимо зовсім інші умови, у нас будуть переваги, яких не буде в інших містах, щоб молодь залишалася тут. Але ми прекрасно розуміємо, що сьогодні йдеться про безпеку не лише міста Харкова, а й усієї України. Бо ми знаємо, що «Град» б'є на 40 кілометрів, але обстріли можливі балістичними ракетами. Вони, не дай Боже, можуть прилетіти і на захід України, і в Київ, і в будь-яке інше місто". 

Він також зазначив, що не хоче, аби громадяни й далі ділили Україну на схід та захід, та хоче, щоб в країн не було претензій щодо мови.  

"У нас близько 90% містян розмовляють російською, але через це ми не стали менше українцями. Якою мовою розмовляти, це справа кожного громадянина. В офіційних умовах я можу і буду говорити українською. Це ще один доказ того, що нас ні від кого не потрібно захищати, ніхто не нападає на російську мову. Ми розмовляємо так, як ми хочемо і як нам подобається. Це питання еволюції, воно прийде самостійно, не потрібно ні до чого змушувати, щоб не було відторгнення. Наші хлопці на передовій розмовляють російською, і що, вони від цього стали менше любити Україну? Скажу більше. Сьогодні Харків і схід України настільки радикалізувалися щодо РФ, що Західній Україні ще дуже далеко до цього", - зазначив Терехов. 

Читайте також: Ворог планує посилити угруповання військ на Харківському напрямку – Генштаб

Більше статей авторів Сергія Огородника та Олександра Саліженка читайте за посиланням.