UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден каже, що США можуть відповісти на хакерські атаки Росії проти України аналогічно

Його наміри підтвердили й у Білому домі. 

Президент США Джо Байден заявив, що якщо Росія буде здійснювати кібератаки проти України, Штати можуть відповісти їй тим самим. Про це він заявив під час конференції у Білому домі, присвяченій річниці інавгурації. 

"Одна справа – визначити, що вони продовжують кіберзусилля. Що ж, у такому разі ми можемо відповісти тим самим – кіберзусиллями", – відповів Байден. 

Після заяви президента спікер Білого дому Джейн Псакі пояснила, що у нього є інформація не лише про арсенал кіберзброї, яку Росія може використати проти України, але й про воєнізовану тактику. 

"Він (Байден. - Ред.) підтвердив, що на ці акти російської агресії буде дано рішучу, взаємну та згуртовану відповідь", – додала Псакі.

Читайте також: Кібератака на держсайти України: хакери розраховували завдати максимальної шкоди

У ніч із 13 на 14 січня низка урядових сайтів України зазнала хакерської атаки. Серед постраждалих – сайти Міністерства освіти і науки, Міністерства закордонних справ, Державної служби надзвичайних ситуацій, Кабінету Міністрів, Міністерства енергетики.

У СБУ та Міністерстві цифрової трансформації заявили, що персональні дані українців у безпеці. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив: "Постраждала працездатність деяких сайтів, а не реєстрів". Для локалізації проблеми вирішили тимчасово відключити портал "Дія".

Україна вважає причетною до кібератаки хакерську групу UNC1151, афілійовану з розвідслужбами Білорусі. Не виключено, що за кібератакою могли стояти й російські хакери, у Кремлі відкидають подібні припущення.

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель засудив кібератаку на українські урядові сайти. За його словами, комітет Євросоюзу з питань політики та безпеки, а також кіберпідрозділи зустрінуться, щоб обговорити свою відповідь та допомогу Києву.