UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кернес не вбачає у ситуації навколо львівського сміття "політичних розбірок"

Мер Харкова підкреслив, що його місто, на відміну від Львова, зуміло залучити інвестиції для будівництва сміттєпереробного заводу.

Міський голова Львова Андрій Садовий сам винен у тому, що проблема вивезення та утилізації твердих побутових відходів набула у його місті критичного характеру, вважає харківський міський голова Геннадій Кернес.

В інтерв'ю DT.UA мер Харкова розповів, що Садовий надіслав йому листа, в якому звернувся з проханням приймати по 2,5 тисячі тонн ТПВ.

"ть теж сміття поховати. Але тут невелика кількість - по сто тонн на день. Річ у тому, що, коли звертаються з такими питаннями, не треба звертатися індивідуально. Бо індивідуально це питання вирішувати я не буду. Це питання має вирішуватися територіальною громадою. Але, як я розумію, ніхто не хоче цього. Тому цей лист залишається без належного реагування. Відповідь дамо: ми не можемо допомогти", - зазначив Кернес.

За словами харківського міського голови, у його міста також є сміттєвий полігон за межею міста – в Дергачах, але це викликає невдоволення місцевих жителів.

"Ми заздалегідь почали залучати інвестиції й займатися будівництвом сміттєпереробного заводу. Так ми живемо на Сході України, а Садовий живе в західній частині України. Скажіть, будь ласка, кому було б швидше й простіше знайти інвесторів правильних і побудувати завод, і давно забути про проблему утилізації твердих побутових відходів?", - задався питанням Кернес.

Відповідаючи на уточнюючі запитання журналіста, він визнав, що Садовий сам винен у ситуації, що склалася, і що в ситуації навколо львівського сміття немає політичного підґрунтя.

"Та які політичні розбірки? Людина, котра сидить у кріслі мера, грає у велику політику. Я вважаю, що це суто фінансово-господарська діяльність. Була зрозуміла проблема, було зрозуміло, що немає можливості сьогодні звозити туди більше відходи, але вони продовжували це робити, - загинули люди. Тепер шукають, хто винен. Винен той, хто допустив ті процеси, які спричинили смерті людей", - підкреслив мер Харкова.

Кернес також заявив, що не вважає Садового авторитетом.

Читайте також: Садовий запропонував створити сміттєвий полігон у Чорнобильській зоні

Раніше заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироїд у своїй статті для DT.UA писала, що проблема захоронення та утилізації відходів сьогодні актуальна не лише для Львова, а й для інших великих міст України, але вирішити її в межах існуючого законодавства не вдасться нікому.

Читайте інтерв'ю мера Харкова Геннадія Кернеса DT.UA в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".