UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівницю податкової Києва викрили на багатомільйонних незаконних схемах збагачення — ДБР

Тепер оперативники досліджують її стиль життя, який, як виявилося, не відповідає рівню доходів чиновниці.

© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань
© Державне бюро розслідувань

Державне бюро розслідувань сьогодні провело обшуки у керівництва податкової Києва, після чого пресслужба відомства заявила, що очільницю структури викрили на багатомільйонних незаконних схемах збагачення. Виявляється, в.о. начальника Київської податкової, зловживаючи владою та службовим становищем, за гроші приймала рішення щодо невідповідності критеріям ризиковості платників податків для низки підприємств. Про це повідомляє пресслужба ДБР. 

На сайті податкової служби вказано, що посаду в.о. начальника Головного управління ДПС у Києві обіймає Оксана Датій. 

"Зокрема, виконуюча обов’язки начальника Київської податкової є Головою Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Головного управління Державної податкової служби у місті Києві. Вона разом з іншими членами комісії без законних на те підстав приймала рішення про відповідність або невідповідність критеріям ризиковості платників податків, що спричинило тяжкі наслідки", - йдеться в повідомленні. 

Ба більше, підозрювана також реалізовувала через своїх довірених осіб схеми щодо штучного завищення валових витрат деякими підприємствами, ведення підприємницької діяльності без реєстрації ФОП та подання недостовірних відомостей про доходи. Як наслідок, до тіньового обігу потрапляло понад 15 млрд грн.

У ДБР розповіли про ще один епізод, в якому керівництво ГУ ДПС у Києві причетне до схем незаконного отримання відшкодування ПДВ, в результаті яких у тіньовий обіг потрапило понад 30 млрд грн.

"Посадовці податкової "не помічають" цих схем, підтримують їх існування або напряму беруть в них участь за систематичне отримання оплати своїх "послуг", - зазначають в ДБР. 

Тепер оперативники бюро вивчають спосіб життя в. о. начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві, адже він не відповідає рівню її доходів. Свідченням цього є те, що чиновниця є власницею трьох квартир у столиці загальною вартістю приблизно 1 млн доларів, будинку поблизу Києва вартістю приблизно 200 тисяч доларів та двох автівок вартістю приблизно 150 тисяч доларів.

До того ж один автомобіль, який вартує приблизно 100 тисяч доларів, записаний на водія підозрюваної. При цьому його дохід складає не більше 8 тисяч доларів на рік. 

ДБР розповідає, що чиновниця користується дорогими прикрасами, виключно дорогим брендовим одягом, золотими годинниками та іншими елітними речами.

"Загальна сума встановлених необґрунтованих активів посадовиці складає близько 1,4 млн доларів США, - повідомляють у бюро. - у межах розслідування кримінального провадження щодо зловживання владою, що спричинило тяжкі наслідки, працівники ДБР проводять обшуки за місцем проживання та роботи фігурантки. Під час слідчих дій вже знайдено 158 тисяч доларів США, 530 тисяч грн та 2,2 тисячі євро, елітні годинники, автомобілі та інше". 

Читайте також: СБУ прийшло з обшуками до депутата Столара

Нагадаємо, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що сьогодні, 1 лютого, буде звільнено увесь керівний склад митниці.