UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівники ФРН та Франції мають понести кримінальну та політичну відповідальність за ситуацію у світі в 2022 році - Раміс Юнус

"Якщо ми хочемо зрозуміти, що сьогодні відбувається, це розпочалося не 24 лютого".

Агресія Росії в Україні стала лакмусовим папірцем, який виявив усі огріхи того світу, яким він склався після розвалу Радянського Союзу, до 2022 року. І західні політики мають понести за це відповідальність, від політичної до кримінальної, заявив американський політолог Раміс Юнус в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Агресія Росії в Україні - це як лакмусовий папірець, який виявив усі огріхи того світу, яким він виглядає на 2022 рік. ООН, НАТО, ОБСЄ, і вся система безпеки, яка існувала сяк-так останні 30 років, Стара Європа, Нова Європа, Євросоюз та лідери цієї території – Німеччина, Франція, а також Китай, Росія, Туреччина, Близький Схід. Хто союзник – хто не союзник... Що сталося?", - сказав політолог.

За його словами, з потурання Заходу ситуація ускладнювалася після розвалу СРСР, але особливо останні 20 років, коли до влади в Росії прийшов Путін.

"Коли десь на якійсь території безгоспність, сила права відходить, і з'являється право сили. І ось це право сили почала демонструвати та сама Росія, після приходу спецслужб до влади", - підкреслив Раміс Юнус.

Перший серйозний сигнал світовій спільноті, за його словами, було дано у 2008 році, коли Росія вторглася до Грузії. Але цьому передували чеченські війни.

"Все це призвело до того, що всередині країни він (Путін, - ред.) закрутив гайки, було ліквідовано будь-який політичний процес, його імітація була. І потім він став погрожувати всьому цивілізованому світу. Починається нова ера, і в цій ері Росія вимагає своє місце, як правонаступник Радянського Союзу", - наголосив політолог.

Особливу роль, за його словами, у цьому відіграли Німеччина та Франція.

"На Заході дуже люблять делегувати. Делегували Єльцину спочатку весь пострадянський простір. І що вийшло? Потім делегував Франції, Німеччини, ту ж територію, під керівництвом Путіна. Що вийшло? Сьогодні нарешті до них усіх доходить", - сказав Юнус.

За словами політолога, він не має довіри до сьогоднішньої стурбованості, яку, зокрема, демонструють у Німеччині та Франції.

"90 відсотків їхніх крокодилячих сліз (Німеччини та Фрації, - ред.) сьогодні у мене не викликає віри. Це зробила Україна та її героїчний народ, змусив їх усіх сьогодні цю роль виконувати. Згадайте на самому початку, які рухи були. Зеленському літак пропонували, через два-три дні Київ здадуть, ось ці поразницькі настрої. І подивіться, які пісні почали співати сьогодні", - зазначив він.

"І якщо ми хочемо зрозуміти, що сьогодні відбувається, це почалося не 24 лютого. Ми повинні чітко знати історію хвороби. Початок - це розвал Радянського Союзу, бо закінчилася та система безпеки, вона вже не стала працювати. і її пробуксовка, як лакмусовий папірець, він проявився в 2008 році після агресії проти Грузії. Один до одного. Жодної різниці немає, 2008 рік, або 2014-й, або 2022-й. Це просто за масштабами. Тому, що Грузія на політичній карті не має тієї ваги, яку має Україна. Але суть, хвороба одна і та ж - наміри Росії щодо Грузії, України, Білорусі, усього пострадянського простору, те, що в Казахстані було - це одне й те саме, метастази того радянського мракобісся", - заявив Юнус.

За його словами, Путін із 2008 року цілеспрямовано демонстрував цю політику світу.

"Вийшла така збірна солянка, частину взяли від Гітлера – німецький світ/російський світ, частину взяли від Китаю – ринкова економіка, яка, на відміну від планової, гарна основа для корупції. Ця корупція дала можливість скупити всю Європу. Це все і є історія хвороби", - заявив політолог.

Він підкреслив, що були чіткі сигнали пробуксовування світової системи безпеки, які можна визначити за конкретними подіями та роками.

"2008 рік – пішов у Грузію, подивився на реакцію. 2009 рік – Північний потік-1. 2014 рік – без пострілу взяв Крим. Американці, європейці прилітали до Києва: "Не стріляйте, ми домовимося". Результат – він пішов далі, на Донбас", - заявив Юнус.

"І лише тоді Україна та її народ стали чинити опір, тому що розуміли, що якщо і там піде, як у Криму, і це теж піде без пострілу. Це тільки завдяки вам зупинилися там", - наголосив політолог.

Він також нагадав про Мінські угоди, які були укладені за посередництвом конкретних західних лідерів.

"Знову ж таки - вам нав'язали капітулянські Мінські угоди. Хто нав'язав? Французи, німці. Добре, що ви 8 років чинили опір і не реалізовували ці документи. І готувалися до війни. Сьогодні вже це видно", - сказав Юнус.

Він висловив упевненість, що західні політики, які були учасниками цих політичних процесів, мають відповідати.

"Зараз наочно все проявилося, як Ангела Меркель 16 років злочинно лобіювала (інтереси Кремля, - ред.). Її за це садити треба у в'язницю. Про Герхарда Шредера я взагалі не кажу. Як і всі президенти Франції – їх теж садити треба у в'язницю. Тобто там, де політична відповідальність, вони повинні нести політичну відповідальність. А там, де кримінальна, - повинні понести кримінальну відповідальність", - заявив політолог.