UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівництво ООН ознайомили з позицією України щодо миротворців у Донбасі

Україна наполягає на розміщення контингенту на всій території ОРДЛО і українсько-російському кордоні.

Постійний представник України в Організації Об'єднаних Націй Володимир Єльченко передав генеральному секретарю ООН Антоніу Гутерришу nf голові Ради Безпеки ООН письмовий виклад української позиції щодо миротворчого контингенту в Донбасі.

"Довели до відома генерального секретаря і голови Ради Безпеки ООН позицію України щодо миротворчої місії ООН в ОРДЛО", – сказано в повідомленні прес-служби представництва України в ООН, поширеному ввечері в середу, 6 вересня.

Копії документів опубліковані на сторінці представництва в Twitter.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко підніме питання розміщення миротворців в Донбасі під час засідання Генасамблеї ООН 20 вересня.

Нагадаємо, 5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що допускає присутність миротворців ООН у Донбасі, проте вважає, що миротворчі сили повинні знаходитися виключно на лінії розмежування. Він також дав МЗС РФ доручення внести відповідну резолюцію у Раді Безпеки ООН.

Того ж дня представник РФ в ООН Василь Небензя направив проект російської резолюції про миротворців у керівні органи ООН.

У відповідь на пропозицію Путіна в МЗС України заявили, що розгортання миротворчої місії ООН у Донбасі має бути узгоджено з Києвом, передбачати виведення всіх окупаційних військ і найманців, а також їх зброї з території України і забезпечувати надійний контроль українсько-російського кордону.

Українські дипломати особливо підкреслили те, що військовослужбовці або громадяни країни-агресора не повинні потрапити до лав миротворців ООН.

Крім того, в МЗС України зазначили, що не може йти мови про отримання згоди угруповань ОРДЛО, які контролюються Кремлем, на проведення миротворчої операції.