UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кент розповів стратегію Росії по Донбасу

Москва хоче залишити конфлікт неврегульованим.

Проблема російсько-українського конфлікту не залежить від формату переговорів, а від позиції РФ, яка шляхом заморожування конфлікту намагається вплинути на долю країн. Про це заявив заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джордж Кент, передає канал "Дім".

За його словами, крім України, від російськоої агресії постраждали Молдова і Грузія, і в кожному регіоні Москва використовує одну тактику, відмовляючись виконувати свої зобов'язання.

"Є механізми, які допоможуть вирішити конфлікти. У нас є мінська Тристороння контактна група по Донбасу, Нормандський процес. Інші конфлікти мають інші механізми. Спільний знаменник - небажання росіян виконувати взяті на себе зобов'язання. Зобов'язання, які президент Путін дав в Мінську в лютому 2015 року, аналогічні зобов'язанням, президент Путін дав президенту Саркозі в Грузії в 2008 році. І вони аналогічні обіцянкам, які Борис Єльцин дав по Придністров'ю ще в 1999 році", - підкреслив дипломат.

Раніше Росія відмовилася продовжувати мандат місії ОБСЄ в Донбасі. Міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков прогнозує, що такі дії Москви можуть привести до збільшення поставок зброї та боєприпасів на непідконтрольні Україні території.

У липні дію мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в пунктах пропуску «Донецьк» і «Гуково» в Ростовській області, на кордоні з Україною, продовжили тільки на два місяці, замість чотирьох. Тоді Росія без надання об'єктивних причин відхилила стандартне продовження.