UA / RU
Підтримати ZN.ua

Касько оголосив про свою відставку через неможливість працювати в ГПУ

Заступник Генпрокурора Віталій Касько не виключив, що після його відставки ГПУ може розвалити справи "діамантових прокурорів".

Заступник Генпрокурора Віталій Касько заявив, що подав у відставку.
"Я прийняв рішення звільнитися з органів прокуратури, ось мій рапорт, написаний сьогоднішнім числом", - про це він заявив на брифінгу в понеділок у Києві.
"Відразу після цієї конференції я подам рапорт на звільнення", - сказав він.
Касько не виключив, що після його відставки ГПУ може розвалити справи "діамантових прокурорів".
"Останньою краплею став черговий переділ роботи ГПУ, Шокін забрав у мене всі функції і інструменти вести справи, над якими починала працювати наша команда, в тому числі по" діамантових "прокурорів", - додав він.
Він повідомив, що радився про своє рішення, і партнери за кордоном визнали, що іншого шляху немає.

"Керівництво прокуратури остаточно перетворило її в орган, де панує кругова порука, а будь-яка спроба змінити цю ситуацію всередині прокуратури відразу і показово переслідуються", - сказав Касько.

"Тут працює не право і закон, а беззаконня і беззаконня, а ключові позиції в Генпрокуратурі дедалі більше турбує вихованці послідовників сумнозвісного Пшонки. За ширмою начебто формально реформованого органу ховається опікунство", - сказав він.

"ГПУ - це мертвий орган, в незалежності якого ніхто не вірить", - зазначив він.
https://nv.ua/
Читайте також: Вищий спецсуд відмовився розглядати справу "діамантових прокурорів"
Відставка Касько, причиною якої стала корупція Шокіна, - вже не перша для керівництва силових структур. 29 жовтня 2015 року перший заступник голови СБУ - начальник Головного управління по боротьбі з корупцією Віктор Трепак подав рапорт про відставку в зв'язку з неможливістю ефективно виконувати обов'язки через перебування на чолі ГПУ Віктора Шокіна.

Трепак в інтерв'ю DT.UA розповів, що в справі "діамантових прокурорів" на співробітників СБУ виявлялося "потужний тиск". За словами Трепак, після затримання фігурантів цієї справи ГПУ відкрила кримінальні виробництва, предметом яких стала діяльність слідчо-оперативної групи у справі "діамантових прокурорів". Її членам - працівникам ГПУ і СБУ - інкримінували перевищення службових повноважень.

Нагадаємо, в січні Генпрокурор Віктор Шокін відмовив своєму заступнику Віталію Касько відвідати США в складі офіційної делегації. Це була п'ята відмова Касько, який відповідав в ГПУ за посадою за міжнародне співробітництво, брати участь у відрядженнях, куди його запрошують європейські та американські колеги.

Крім того, заступник Шокіна Давид Сакварелідзе заявляв, що в ГПУ саботують проведення реформ.

Як відомо, конфлікт між Шокіним і його заступниками Давидом Сакварелідзе і Віталієм Касько загострився після затримання так званих "діамантових прокурорів" в кінці червня 2015 року.

Раніше Шокін підписав указ про новий розподіл функціональних обов'язків між керівництвом Генпрокуратури для оптимізації роботи відомства.