UA / RU
Підтримати ZN.ua

КАС Верховного Суду не зафіксував у санкціях проти "каналів Медведчука" порушення прав людини

Це рішення можуть оскаржити у Великій палаті Верховного Суду впродовж наступних 30 днів.

Касаційний апеляційний суд Верховного Суду відхилив апеляцію телеканалів з групи Медведчук-Козак про те, що введення санкцій проти них є порушенням прав громадян. Про це повідомляє пресслужба Верховного суду у Фейсбук. 

Суд перевірив тезу про те, що втрата громадянами України доступу до програм цих телеканалів є порушенням прав людини. Йдеться про права 8,10 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Відбулося відкрите засідання, де суд заслухав пояснення сторін та дослідив матеріали справи. На основі цього у задоволенні позову відмовили. 

Тепер телеканали, які позивалися, можуть оскаржити це рішення у Великій палаті Верховного Суду впродовж наступних 30 днів.

ВС розглядає ще 10 позовів телеканалів.

КАС ВС завершив розгляд однієї зі справ щодо застосування санкцій до телеканалів 19 березня 2021 року Касаційний...

Опубликовано Верховний Суд Пятница, 19 марта 2021 г.

Читайте також: Нацрада анонсувала додаткові перевірки для телеканалу "НАШ"
 

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про накладення п'ятирічних санкцій на телеканали ZiK, NewsOne, «112 Україна» та їх формального власника – члена парламентської фракції ОПЗЖ Тараса Козака. Під санкціями також опинилися літаки Козака і Віктора Медведчука, на які вони регулярно літали в Москву в обхід заборони на пряме авіасполучення з РФ. Санкції передбачають блокування активів, економічної і фінансової діяльності, анулювання ліцензій.

19 лютого РНБО ввела санкції проти 19 компаній, п'яти росіян і трьох громадян України: Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко, а також Наталії Лавренюк – фактичної дружини Тараса Козака. Підставою для санкцій проти Марченко і Лавренюк стало те, що їм належить нафтопереробний завод у РФ, що постачає продукцію терористичним угрупованням «ДНР» і «ЛНР».

РНБО також ініціювала повернення державі ділянки газопроводу «Самара - Західний напрямок», який у 2017 році перейшов у власність Медведчука.