UA / RU
Підтримати ZN.ua

Капітан буксира "Яни Капу" відмовився від давання показань Слідчому управлінню ФСБ РФ

Українські моряки, яких незаконно утримують у СІЗО Москви, вимагають вважати себе військовополоненими і ставитися до них згідно з нормами Женевської конвенції.

Адвокат військовополоненого командира рейдового буксира "Яни Капу" Олега Мельничука Едем Семедляев написав у Facebook останні новини про свого підзахисного. Зокрема, він зазначив, що на додатковому допиті Олег Мельничук відмовився від дачі свідчень.

"Сьогодні в СУ ФСБ пройшли слідчі заходи з військовополоненим українським моряком, капітаном рейдового буксира "Яни Капу" Олегом Мельничуком.
На додатковому допиті, у відповідності зі ст. 17 Женевської конвенції, він повідомив своє прізвище, ім'я, дату народження, посаду і звання. Також відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 47 КПК РФ відмовився від дачі свідчень", - написав Семельдяев.

Адвокат зазначив, що український моряк почуває себе задовільно, написав і відправив близько 30 листів і отримав близько 40 листів із різних країн - дуже за них вдячний.

"Дуже просив листи писати російською мовою, т. к. листи іншою мовою не проходять цензуру і, відповідно, не передаються Олегу. Дякує всім, хто небайдужий до тієї ситуації в якій вони опинилися, і робить все можливе для якнайшвидшого звільнення. Також дякує всім, хто займається передачами продуктів і всього необхідного", - додав адвокат.

Мельничук дуже переживає за своїх батьків, команду буксира і всіх військовополонених. Згадав він і собачку, яка була з ними на судні і теж потрапила в полон: перебуває на ланцюзі в Керчі.

В кінці листопада 2018 року російські спецназівці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія в порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяці заарештували їх за звинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Підконтрольний Кремлю суд обрав їм запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Українських моряків вивезли в Москву, СІЗО "Лефортово". Поранених після лікування в лікарні "Матроської тиші" перевели в "Лефортово".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і судів" над моряками, підкресливши, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включаючи держави "Великої сімки".

Детальніше про виклики цивілізації з боку мілітаристських режимів Росії та Китаю читайте у матеріалі Володимира Горбуліна "Зіграти без фальші" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".