UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кандидату в депутати Київради повідомили про підозру в організації «сітки» підкупу

Виборцям пропонували "продати" голос за тисячу гривень.

Правоохоронці Києва викрили одного з кандидатів в депутати, який ймовірно причетний до організації «сітки» підкупу.

Як повідомила Національна поліція України, до організації «сітки» підкупу виборців мають відношення кандидат в депутати від однієї з політичних сил і його помічник. Це встановили правоохоронці, і з'ясували, що зловмисники пропонували 1000 гривень за голос, 500 гривень - до виборів і стільки ж - після, коли виборець надасть підтвердження про голосування за конкретного кандидата.

«Оперативники управління стратегічних розслідувань в Києві спільно зі слідчими поліції Києва під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури викрили осіб при отриманні коштів для подальшого підкупу виборців. Крім цього, у зловмисників вилучили список із зазначенням громадян, які мають намір продати свої голоси за конкретного кандидата », - йдеться в повідомленні. За даними прокуратури міста Києва, 23 жовтня кандидату в депутати Київської міської ради повідомлено про підозру в організації підкупу виборців (ч. 4 ст. 160 КК України).

Санкція статті передбачає до семи років позбавлення волі за такий злочин.

Читайте також: Поліція викрила "схему" штучного збільшення виборців на дільницях трьох областей

Раніше в поліції озвучили найпоширеніші порушення під час передвиборчої кампанії. Серед таких порушень: підкуп виборців (також відомий як «гречкосійство»), перешкоджання здійсненню виборчого права і масова зміна місця проживання.

На сьогоднішній день поліція зафіксувала понад 6,5 тисячі заяв про порушення виборчого процесу, складено 1,5 тисячі адміністративних протоколів, а слідчі відкрили 508 кримінальних проваджень.