UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кандидат від "Слуги народу" підтвердив наявність громадянства України та Ізраїлю

Куницький, який спочатку відхрещувався від наявності подвійного громадянства, заявив, що звернувся до консульства із заявою про відмову від ізраїльського громадянства.

Кандидат у народні депутати від партії "Слуга народу" Олександр Куницький, який балотується по одномандатному округу №169 у Харкові, підтвердив наявність подвійного громадянства – українського та ізраїльського.

"Я емігрував зі своїм батьком в 12 років до Ізраїлю. У 2002 році вступив на службу до армії Ізраїлю. Чим я дуже пишаюся. В 2005 році, після армії, я повернувся до України. Відтоді я проживаю на Україні", - заявив кандидат на зустрічі з виборцями у Харкові у суботу, 6 липня.

І додав, що з моменту подачі заяви до Центральної виборчої комісії звернувся до Генерального консульства Ізраїлю в Києві із заявою про відмову від ізраїльського громадянства, повідомляє UA:Харків.

Під час зустрічі кандидат також прокоментував внесення до бази сайту "Миротворець" (від 5 липня).

"Додати мене на сайт "Миротворець" - це найкращий піар для мене й найяскравіший кінець для цього сайту. Бо якщо я – сепаратист зі своєю діяльністю, тоді кожен може завтра там опинитися", - сказав Куницький.

У мажоритарному окрузі №169 у Харкові також балотується відома персона з оточення колишнього президента України Петра Порошенка – народний депутат Олександр Грановський, якого називали "тіньовим куратором" судової та прокурорської системи в команді експрезидента.

Нагадаємо, 28 червня позафракційний народний депутат Андрій Денисенко виклав у соціальні мережі документи, які підтверджують подвійне громадянство Куницького. Свою перевірку за цим фактом розпочала Центральна виборча комісія, станом на 6 липня перевірка триває, Куницький лишається кандидатом в депутати. Сам кандидат ізраїльське громадянство заперечував.

Своєю чергою представник громадянської мережі "ОПОРА" Микола Зінченко наголосив на тому, що для реєстрації кандидата на вибори в парламент потрібно, щоб він був громадянином України.

"В Законі України "Про вибори" вказано, що балотуватися можуть ті кандидати, які є громадянами України й проживають на території України останні 5 років, на цій підставі його зареєстрували. Є вичерпний перелік тих пунктів, де вказано на яких підставах можуть зняти з реєстрації кандидата в депутати. Там немає пункту, що у кандидата є подвійне громадянство. Якщо іти по формалізму закону, то підстав немає. Але ці питання мають вирішувати суди й ЦВК", - зазначив Зінченко.

Відповідно до статті 4 Конституції, в Україні існує єдине громадянство. Згідно зі статтею 76, народним депутатом України можна обирати громадянина України, який не має судимостей, на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в країні протягом останніх 5 років.

Докладніше про "слуг народу" читайте у статті Таїсії Семенової та Ірини Знась "КЛОНдайк "Слуги Народу"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".