UA / RU
Підтримати ZN.ua

Канада запровадила нові санкції проти Білорусі

До санкційного списку, серед інших, потрапив молодший син диктатора Лукашенка.

Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі оголосила про запровадження санкцій проти десяти білоруських осіб та шести організацій у річницю фальсифікації президентських виборів 2020 року в Білорусі. Про це повідомляє CBC.

Читайте також: ЄС запровадив санкції проти 28 осіб з Білорусі за допомогу режиму Лукашенка

Санкції є відповіддю на систематичні порушення режимом диктатора Аляксандра Лукашенка прав людини в Білорусі й підтримку незаконної агресивної війни Росії проти України.

До санкційного списку потрапили, зокрема, судді, які, за словами Канади, свавільно засуджували громадян за висловлення своєї незгоди зі сфальсифікованими результатами виборів 2020 року. Під санкції також потрапили особи, які координують військове виробництво в Білорусі з Росією.

Крім того, до санкційного списку потрапив і молодший син Лукашенка — Мікалай. 

Канада також запровадила санкції проти суб'єктів, які беруть участь у виробництві й ремонті військової техніки, що використовується під час російського вторгнення в Україну, та державних підприємств Білорусі, які залякували й звільняли працівників, що брали участь у мирних протестах після виборів 2020 року. Зокрема, під обмеження потрапили "Мінський електротехнічний завод", Конструкторське бюро "Дисплей", "Мінський науково-дослідний приладобудівний інститут", "Науково-дослідний інститут електронних обчислювальних машин", а також "Планар" і "Гомсільмаш".

Оттава запровадила нові санкції в координації з ЄС, Великою Британією й США.

Читайте також: Літак Лукашенка та понад десяток білоруських компаній потрапили під санкції США

9 серпня 2024 року минуло чотири роки з часу фальсифікації результатів президентських виборів та початку репресій проти громадянського суспільства в Білорусі. Фальсифікація результатів, яку широко засудило міжнародне співтовариство, викликала масові протести по всій країні. Режим Лукашенка відповів на демонстрації жорстокою кампанією репресій і придушенням громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та демократичної опозиції.