UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін затвердив нову редакцію Морської доктрини України - ЗМІ

План заходів щодо її реалізації має бути розроблено у тримісячний термін.

Кабінет міністрів України на засіданні у вівторок, 18 грудня, затвердив нову редакцію Морської доктрини України на період до 2035 року, повідомляє "Інтерфакс-Україна". Проект урядової постанови схвалено за процедурою без обговорення.

Міністерствам інфраструктури, оборони, економічного розвитку і торгівлі спільно із зацікавленими органами виконавчої влади доручено у тримісячний строк розробити та подати на розгляд КМУ план заходів щодо реалізації доктрини.

"Прийняття нової редакції Морської доктрини, затвердженої у жовтні 2009 року, обумовлене радикальними змінами геополітичної, військово-політичної та економічної обстановки у світі та необхідністю оновлення векторів розвитку України як морської держави", - повідомляє агентство з посиланням на наявну в розпорядженні пояснювальну записку до документа.

А її підготовка відповідає комплексній задачі щодо формування інтегрованої морської політики на основі відповідних положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, розвитку торговельного судноплавства, портової інфраструктури, суднобудування та судноремонту, приморської рекреаційної діяльності, освоєння природних ресурсів Чорного й Азовського морів, охорони та відтворення їхньої екосистеми.

Нагадаємо, 25 листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяця заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Згодом українських моряків вивезли до Москви, наразі більшість з них тримають у СІЗО "Лефортове". Поранених українських полонених перевезли до лікарні "Матроської тиші".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

У зв'язку з ескалацією на Азові, увечері 26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у 10 областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря. Закон про введення воєнного стану набув чинності, 28 листопада. На посилений режим несення служби перейшли представники силового блоку: прикордонники, армія, поліція та СБУ.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".