UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін затвердив мінімальні зарплати для лікарів та медсестер

Доходи медиків у новому році не збільшаться.

Кабінет міністрів на засіданні у п'ятницю, 13 лютого, затвердив мінімальний розмір оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та спеціалістів з реабілітації закладів охорони здоров'я державної та комунальної власності.

Так, для лікарів та фармацевтів (крім інтернів) встановлено мінімальну зарплату на рівні 20 тис. грн; для інших фахівців встановлено розмір мінімальної заробітної плати 13,5 тис. грн.

Наголошується, що при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру враховуються основна, додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Як зазначають у МОЗ, гарантії з виплати базової заробітної плати поширюватимуться на ті медичні установи, які мають договори з НСЗУ щодо Програми медичних гарантій, при цьому їхній фонд оплати праці з нарахуваннями за поточний місяць не повинен перевищувати 85% грошового доходу, отриманого у поточному місяці, з урахуванням накопичених залишків.

Читайте також: Деякі студенти-медики роками не можуть здати іспит "Крок 3"

Для лікарів «первинки» та медичних сестер, які працюють із ними, умовою для отримання вищезгаданої зарплати є мінімум 70% від оптимальної кількості ув'язнених декларацій з пацієнтами.

Зазначимо, за даними НСЗУ, за час повномасштабної війни кількість лікарів та медперсоналу в Україні збільшилася. Що в цій статистиці не так, читайте докладніше у статті Алли Котляр "Війна та схеми в медицині"