UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін розриває Угоду стосовно засекреченого державного зв'язку з Москвою

Угода втратила актуальність, оскільки механізми співробітництва, передбачені нею, не застосовуються сторонами

Кабмін  30 серпня припинив дію Угоди між Україною та Росією стосовно лінії прямого засекреченого телефонного звʼязку між Києвом і Москвою. Угоду було укладено за прем'єрства Віталія Пустовойтенка, який і підписав цей документ.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Читайте також: Українські Telegram-канали зазнали масової атаки — Держспецзвʼязку

"Припинено дію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом РФ щодо організації лінії прямого засекреченого телефонного звʼязку між Києвом і Москвою, вчиненої в Москві 27.02.1998", — зазначив він

Відповідну постанову на уряд виніс віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров, деталізує ЕП

В пояснювальній записці до постанови вказано, що її розробила Адміністрація Держспецзв'язку на виконання плану заходів щодо виходу України з дво- та багатосторонніх документів з Російською Федерацією, республікою Білорусь та Співдружністю Незалежних Держав (СНД).

Сама Угода визначає організаційні засади та зобов'язання сторін щодо організації постійно діючого засекреченого телефонного зв'язку, призначеного для ведення конфіденційних переговорів між главами держав, організації міждержавного урядового зв'язку.

Читайте також: У світі фіксують глобальний збій у роботі комп'ютерів: у Держспецзв'язку розповіли, що робити

Федоров вказує на те, що "Угода втратила актуальність, оскільки механізми співробітництва, передбачені нею, не застосовуються сторонами", а "виконання зобов'язань за Угодою українською стороною несе загрозу національним інтересам України".

Тепер міністерство закордонних справ має повідомити уряд Російської Федерації про припинення дії відповідної Угоди.