UA / RU
Підтримати ZN.ua

Йти на місцеві вибори збираються 82% українців, а вірять у їх чесність більше половини – опитування

Соціологи розповіли, чи вірять українці в те, що після виборів щось зміниться.

Йти на місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня, збираються 82% українців, йдеться у результатах опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та Центром Разумкова. Соціологи зазначили, що політична мобілізація є високою у всіх регіонах держави.

Водночас 57% опитаних вважають, що місцеві вибори будуть чесними. З них 16% респондентів переконані, що вибори відбудуться без порушень, а 41% вважає, що окремі порушення не вплинуть на остаточний результат голосування.

При цьому 23% громадян припускають, що результати виборів можуть перекрутити, а ще 6% впевнені у тому, що результати голосування повністю підтасують. Не змогли визначитися з відповіддю на це питання майже 14% громадян.

Також 38% опитаних вважають, що місцеві вибори ніяк не вплинуть на ситуацію в громадах, а 34% переконані, що після голосування ситуація в їхніх громадах покращиться. Водночас 41% українців переконаний, що після виборів становище України загалом не зміниться. Ще 29% вважають, що відбудуться зміни на краще. Частка тих, хто очікує змін на гірше, в обох випадках не перевищує 5%.

Читайте також: Понад 30% громадян підтримали б на місцевих виборах партію, за яку голосували на парламентських – опитування

Дослідження провели у період  з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком анексованого Криму та окупованого Донбасу. Всього опитали 2022  респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.