UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз створив тренувальну місію для України, але одна держава не братиме в ній участі

Ця держава-член ЄС не перешкоджала ухваленню рішення, але вирішила утриматися від підтримки роботи місії.

Окрім підтвердження надання додаткової оборонної підтримки, Рада Європейського Союзу в понеділок, 17 жовтня, ухвалила рішення про створення місії військової допомоги для підтримки України – EUMAM Ukraine, повідомила пресслужба Ради ЄС. Лише одна країна не погодилася брати участь у ній.

Започаткуванням місії Євросоюз прагне допомогти посилити можливості Збройних Сил України в ефективному проведенні операцій для захисту територіальної цілісності й мирного населення нашої держави. 

Як зазначається, EUMAM Ukraine займатиметься індивідуальною, колективною та спеціалізованою підготовкою українських захисників, включаючи бійців територіальної оборони, у відповідь на запит Києва. Також місія буде координувати та синхронізувати дії держав-членів, що підтримують тренування.

Вона працюватиме на території Євросоюзу, а оперативний штаб розміститься в Брюсселі у межах Європейської служби зовнішніх справ. Командувачем місії стане директор Сил військового планування та проведення операцій віцеадмірал Ерве Блежан.

За початковим рішенням, ініціатива триватиме два роки. Її орієнтовний бюджет на цей період становитиме 106,7 мільйонів євро.

Читайте також: Глава МЗС України закликав ЄС запровадити санкції проти Ірану за надання РФ безпілотників

“EUMAM – це не просто навчальна місія; це незаперечний доказ того, що ЄС стоятиме поруч з Україною стільки, скільки буде потрібно”, – наголосив Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки.

Водночас, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна єдина не долучилася до рішення Європейського Союзу щодо започаткування тренувальної місії для українських захисників, пише Világgazdaság.

За його словами, Угорщина скористалася можливістю конструктивного утримання на відповідному голосуванні, бо не підтримує пропозиції, “пов’язані з ризиком ескалації” війни РФ проти України.

Сіярто пояснив, що його країна не перешкоджала ухваленню рішення, але згодом не братиме участі в новоствореній військовій місії та не вкладатиме свої гроші в неї.

"Ми не вважаємо гарною ідеєю все, що веде до ескалації, яка може бути пов’язана з небезпекою втягнення в конфлікт центральної чи західної частини Європи", – додав голова МЗС Угорщини.

Читайте також: «Дешевого російського газу не буває» — мер Будапешта розкритикував угорський уряд за лояльність до РФ

Він також зазначив, що його держава кожен раз окремо вирішуватиме, чи допускати переміщення поставок і військових у межах місії своєю територією.

Раніше голова європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав країни продовжувати допомагати Україні у боротьбі з російською агресією, додавши, що РФ у цій війні програє.