UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейська політична спільнота зустрічатиметься два рази на рік

Наступний саміт пройде в Кишиневі.

6 жовтня у Празі стартувала перша зустріч Європейського політичного співтовариства (European Political Community), метою якої є обговорення питань миру, економічного співробітництва, енергетики та клімату на континенті. Нове об’єднання, участь в якому наразі беруть 44 країни, планує проводити по дві зустрічі на рік. Наступну, за попередньою згодою, прийматиме Кишинів. Про це повідомляє Euronews, посилаючись на спільний виступ лідерів Чехії, Молдови та Франції. 

Після завершення першого саміту ЄПС, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала оголосив про майбутні засідання об’єднання. 

«З нетерпінням чекаю на зустріч у Молдові, а потім — у Іспанії та Великій Британії», — заявив політик. 

Інформацію підтвердила президентка Молдови Мая Санду, яка сказала, що Кишинів з радістю прийме наступний саміт ЄПС навесні. 

Повідомляється, що ідея збирати Європейську політичну спільноту двічі на рік належить французькому президенту Еммануелю Макрону, який, фактично, і став ініціатором її створення. Про можливість формування нового регіонального співтовариства він заговорив у травні

Читайте також: Європейська політична спільнота не підміняє собою ЄС – Петро Фіала

Нагадаємо, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган не визнає Європейської політичної спільноти альтернативою переговорам щодо вступу до ЄС. Подібну думку висловила і прем’єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс.