UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент позбавив недоторканності ще двох причетних до корупційного скандалу депутатів

Обидва депутата заперечують свою провину.

Європейський парламент у четвер зняв недоторканність із законодавців Андреа Коццоліно та Марка Тарабелло, відкривши шлях для бельгійських прокурорів допитати їх щодо їх причетності до корупційного скандалу Катаргейт, який сколихнув Брюссель у грудні минулого року. Про це пише POLITICO.

Це ще один епізод у скандалі, пов’язаному із звинуваченнями у тому, що Катар і Марокко, могли незаконно впливати на роботу парламенту. 

Мотивом для зняття депутатського імунітету з Коццоліно та Тарабелло стало те, що вони підозрюються в серйозних злочинах, зокрема у корупції, відмиванні грошей та участі в злочинній організації.

Читайте також: Президентка Європарламенту хоче відгородити ЄС від корупції глухим муром

Тарабелло, бельгійський депутат Європарламенту, і Коццоліно, який є італійцем, рішуче заперечують будь-які правопорушення. Обидва законодавці є членами групи соціалістів і демократів.

Тарабелло був присутній на засіданні у Брюсселі і проголосував за зняття з себе імунітету. 

«Повторюю, що я невинуватий у тому, в чому мене звинувачують, тож тепер справа за судовою системою — допитати мене», — сказав він журналістам після голосування, додавши, що він «радий» зняттю імунітету.

Коццоліно прокоментував  ситуацію з Італії.

«Я зовсім не хвилююся, готовий дати свідчення у будь-який час», — сказав він.

Законодавці ЄС користуються імунітетом від судового переслідування під час роботи в парламенті. Процес зняття цього захисту займає кілька тижнів і включає численні етапи. 

Речник бельгійської прокуратури повідомив POLITICO, що тепер місцева влада може ставитися до обох законодавців, як до будь-якого іншого жителя Бельгії.

Після того, як П’єр Антоніо Панцері — колишній депутат Європарламента, який опинився в центрі скандалу і був заарештований — уклав угоду з федеральними прокурорами Бельгії про визнання провини і пообіцяв назвати імена інших причетних, Брюсселем точаться розмови і здогадки щодо того, кого поліція може заарештувати наступним. 

Згідно з наявною у Європарламента інформацією, Коццоліно звинувачують у отриманні грошей для блокування резолюцій, які завдають шкоди інтересам країн, що не входять до ЄС. Законодавець очолював парламентську делегацію з країнами Магрибу, включаючи Марокко, і був головним членом Європарламенту від Соціалістичної групи з резолюцій щодо прав людини.

Тарабелло підозрюється в отриманні до 140 000 євро хабарів від Панцері за ухвалення певних рішень на користь урядів країн, що не входять до ЄС. Перш ніж піти у відставку на початку цього місяця, він обіймав посаду віцепрезидента  делегації парламенту в країнах Перської затоки. 

Ці звинувачення подібні до тих підозр, які висуваються іншим залученим у Катаргейт.

Депутат Європарламенту від Греції Єва Кайлі, яка майже два місяці перебуває у в’язниці за звинуваченнями в корупції, вже була позбавлена посади віцепрезидента парламенту та виключена з групи S&D. 

Партнер Кайлі та парламентський помічник Панцері Франческо Джорджі затриманий за тими самими звинуваченнями, що і голова правозахисної неурядової організації Нікколо Фіга-Таламанка.

Коццоліно і Тарабелла на час кримінального розслідування були виключені з лав партії S&D.

Представник парламенту сказав, що установа наразі не отримувала жодних інших запитів від бельгійської влади щодо зняття недоторканності з євродепутатів на тлі подальшого розслідування в рамках Катаргейт.

Наприкінці грудня, менше, ніж за місяць після призначення, у відставку подав генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Лука Вісентіні. Він зізнався в отриманні кількох десятків тисяч євро готівкою від П'єра Антоніо Панцері.