UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент буде рекомендувати лідерам ЄС надати Україні статус кандидата в червні

А також закликатиме передати нашій державі необхідну зброю.

Європейський парламент рекомендуватиме очільникам держав і урядів Євросоюзу, що зберуться на засідання 23-24 червня, надати Україні статус країни-кандидата на членство в ЄС, а також виділити нашій державі озброєння, необхідне для протистояння російському вторгненню. Про це пише Укрінформ із посиланням на заяву голови Комітету Європарламенту із закордонних справ Девіда Макалістера.

На пленарному засіданні ЄП він виступив із проєктом спільної доповіді свого комітету й підкомітету з питань безпеки та оборони про вплив війни РФ проти України на Спільну політику Євросоюзу із безпеки й оборони. 

Макалістер оголосив вісім пунктів рекомендацій, адресованих учасникам саміту Європейського Союзу. Три положення безпосередньо стосуються інтересів нашої країни.

«Ми рекомендуємо надати Україні зброю і все обладнання, відповідно до потреб, що були висловлені українською владою, та надати країні статус держави-кандидата як чіткий політичний сигнал солідарності з мужнім народом України”, — заявив він.

Також у доповіді закликають забезпечити потужний моніторинг щодо застосування санкцій ЄС проти Росії, “щоб зміцнити спроможність Європейської комісії з імплементації обмежувальних заходів».

Читайте також: Канцлер Австрії запропонував «проміжний» варіант вступу України до ЄС

У документі вказані й інші пропозиції, що стосуються України:

За словами Макалістера, наразі весь світ переживає період нового геополітичного самовизначення. Він додав, що проблеми, які виникли через агресивне вторгнення РФ в Україну, виходять далеко за межі регіону, і перед викликом опинилася вся Європа.

Політик також зазначив, що, зважаючи на російську війну проти України, ЄС повинен терміново забезпечити себе засобами й інструментами для гідної відповіді на глобальне стратегічне суперництво і загрози у сфері безпеки.

Читайте також: «Хотів би почути від вас прямо і чітко»: Стефанчук Шольцу щодо статусу кандидата України у члени ЄС

Спільну доповідь Комітету із закордонних справ і підкомітету з безпеки та оборони Європарламенту винесуть на голосування на пленарному засіданні ЄП у Страсбурзі в другій половині дня 8 червня.

Раніше повідомлялося, що Європейська Рада обговорить питання надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу на наступному засіданні, яке відбудеться 23-24 червня.

Нагадаємо, 28 травня у низці міст Європи відбулись мирні вуличні акції на підтримку надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. Як зазначили у Верховній Раді України, більшість громадян ЄС вважає, що Україна є частиною європейської родини та має стати членом Євросоюзу. 

Крім цього, 30 травня голова Європарламенту Роберта Метсола закликала європейських лідерів надати Україні статус кандидата до Євросоюзу.