UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євроінтеграція: Будапешт використовує діалог з Києвом, щоб торгуватися з Брюсселем – Стефанішина

Але український уряд має надію на те, що ЄК ухвалюватиме щодо України об’єктивні рішення, а не навіяні з Угорщини.

Проросійська влада Угорщини, яка не раз гальмувала надання Євросоюзом допомоги Україні та введення антиросійських санкцій, використовує претензії до України як інструмент для торгування з Брюсселем в контексті української євроінтеграції, але серйозною загрозою для процесу це поки що не є, пояснила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в інтерв’ю редакторці міжнародного відділу ZN.UA Тетяні Силіній під назвою «Від рішень по Україні залежить увесь процес розширення ЄС».

«З Угорщиною у нас є двосторонній діалог, але очевидно, що цей діалог між Києвом і Будапештом використовується останнім виключно для торгівлі з Брюсселем. Тому тут першочергова відповідальність – у європейських інституцій, Європейської комісії, яка не повинна підігрувати окремим державам-членам. Ми, українці, або будь-які держави ЄС не маємо відчувати, що у когось існують особливі симпатії до позиції Угорщини. Однак, на жаль, сьогодні ми відчуваємо таке особливе ставлення до Будапешта», – каже Стефанішина.

За її словами, у документах, зокрема в оцінках, що стосуються реалізації Україною завдань у сфері національних меншин, чітко видно угорський слід. 

Читайте також: ЄК може рекомендувати старт переговорів про вступ України до ЄС вже наступного тижня – Стефанішина 

«Ми дуже багато зусиль доклали, аби дійсно зрушити проблемні питання, ухвалити законодавство. Дуже сумно бачити це, коли ми з усіх сил намагаємося згуртувати країну, коли всі національні меншини, включаючи угорську, об’єднуються і звертаються до лідерів ЄС із проханням підтримати європейський шлях України. І є сили, які намагаються роз’єднати нашу країну. Думаю, що це взагалі не про права національних меншин. Це певні спроби розколоти державу в той час, коли ми постійно говоримо, що лише об’єднані ми зможемо досягти перемоги», – розповідає Стефанішина.  

При цьому, за її словами, вона має хороші робочі відносини з єврокомісаром з питань сусідства та розширення Олівером Варгеї, який є угорцем.

«Українська делегація була в Будапешті, у нас є конкретні домовленості по частині освітнього процесу, вони вже зараз реалізуються. Ми відтермінували на рік набрання чинності другою частиною законодавства щодо цього компонента освіти. Сьогодні в парламенті триває розгляд додаткових законодавчих змін. Безумовно, ми будемо дуже прискіпливо придивлятися до цієї частини звіту, і якщо побачимо в ньому певну упередженість, то мовчати не будемо», – запевнила Стефанішина.

Читайте також: У Колумбії збираються вбити 166 бегемотів зі стада наркобарона Ескобара

Незважаючи на проблемну позицію Угорщини щодо України, це не завадило Євросоюзу ввести проти Росії 11 пакетів санкцій, надати нам макрофінансову допомогу та статус кандидата на вступ в ЄС, що дає надію на те, що Будапешт не завадить нам і вступити до ЄС.

«Ми наразі не відчули, щоб Угорщина якось відтягувала рішення [щодо відкриття перемовин про вступ]», – зазначила Стефанішина. 

Віцепрем’єр також висловила впевненість, що звіт Європейської комісії щодо прогресу України на шляху до ЄС, який оприлюднять 8 листопада, матиме для нас позитивні новини.