UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євродепутати закликають країни ЄС налагоджувати тісніші стосунки з Тайванем

Там привітали наміри Литви відкрити торгове представництво в Тайбеї.

Європейський Парламент рішуче засудив нещодавні агресивні військові навчання Китаю в Тайванській протоці та закликав до зміцнення відносин ЄС із Тайбеєм. Відповідну резолюцію депутати Європарламенту ухвалили в четвер. Текст резолюції було схвалено 424 голосами за, 14 проголосували проти, 46 — утримались.

«Депутати Європарламенту засуджують нещодавні безпрецедентні військові навчання Китаю з бойовою стрільбою в Тайванській протоці, які розпочалися в серпні 2022 року після візиту до Тайваню спікера Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Ненсі Пелосі», — йдеться у документі.

Крім того, вони вимагають від китайського уряду утриматися від будь-яких заходів, які можуть дестабілізувати ситуацію у Тайванській протоці та вплинути на регіональну безпеку. 

Депутати також визначили статус Тайваню, як однодумця-партнера ЄС та відзначили його стратегічну торговельну позицію і провідну роль в глобальному ланцюжку постачання ключових товарів високотехнологічного сектору, зокрема напівпровідників.

У Європарламенті привітали плани Литви відкрити торгове представництво в Тайбеї восени 2022 року та закликали інші країни ЄС наслідувати її приклад та зміцнювати двосторонні відносини з Тайванем.

«Визнаючи, що ЄС продовжує підтримувати свою принципову позицію політики «Єдиного Китаю» як основи відносин між ЄС і Китаєм», євродепутати, водночас наголосили, що статус-кво в Тайванській протоці не можна змінювати в односторонньому порядку, і вони виступають проти застосування сили, або погроз її застосувати.

«На демократичному острові Тайвань люди самі вирішують, як вони хочуть жити», — йдеться у документі.

Як повідомлялось, США розглядають варіанти запровадження санкцій проти Китаю, щоб стримати Пекін від вторгнення на Тайвань, який, у свою чергу, закликав ЄС попередити Пекін про наслідки у разі застосування сили.

Раніше країни G7 та ЄС розкритикували військові навчання Китаю біля Тайваню, через щоМЗС Піднебесної викликало послів європейських країн, щоб висловити їм протест.