UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄСПЛ відмовився позбавляти імунітету ексдепутата Логвинського. У НАБУ обіцяють продовжувати розслідування

Логвинського не можна притягти до кримінальної відповідальності, так як його дружина є суддею Європейського суду з прав людини.

Європейський суд про прав людини виніс рішення, яким відмовив Україні в знятті імунітету з депутата Верховної Ради восьмого скликання Георгія Логвинського і притягнення його до кримінальної відповідальності у справі «Золотого мандарина», повідомляє «Європейська правда» з посиланням на коментар прес-служби ЄСПЛ.

Логвинський наділений імунітетом від кримінального переслідування, так як його дружина Анна Юдківська є суддею ЄСПЛ. Це імунітет надається членам сім'ї судді і діє довічно.

Подібне рішення про захист від близьких родичів суддів (як діючих, так і колишніх) - перше в історії ЄСПЛ, відзначає видання.

Крім того, Суд вбачає в діях Національного антикорупційного бюро України, фігурантом справи якого є Ловгінскій, ознаки порушення норм міжнародного права.

НАБУ звернулося до ЄСПЛ 3 березня, попросивши з'ясувати, чи маж ексдепутат імунітет. І якщо так - то зняти його.

Бюро надало суддям матеріали кримінального провадження про нібито шахрайську схему, коли держава в рамках мирової угоди заплатила компанії «Золотий мандарин ойл» понад 54 млн гривень. Ця компанія судилася з Україною в ЄСПЛ.

В ЄСПЛ вирішили, що аналізувати обставини справи не варто, так як в Суду є підстави не довіряти НАБУ. Юдківська і секретар ЄСПЛ надали «достатньо даних» про «неприйнятні дії» українських правоохоронців.

Зокрема, за інформацією ЄСПЛ, НАБУ здійснювало приховане спостереження за Логвинським «з чітким наміром збору доказів щодо нього та проведення розслідування проти нього», а також «тиснуло на свідків». Крім того, Бюро не надало гарантій того, що здобуті з порушеннями міжнародного права докази не будуть використані проти Логвинського.

«Зазначені дії НАБУ з пошуку свідчень проти Логвинського несумісні з його імунітетом. А також самі по собі суперечать суті імунітету і підривають цілісність процедури його зняття », - йдеться в документі.

У НАБУ пообіцяли взяти до уваги відповідь ЄСПЛ, але від розслідування справи «Золотого мандарина» не відмовилися. У відомстві констатували, що не зможуть притягти Ловгінского до кримінальної відповідальності. Додавши, що в справі є ще шестеро підозрюваних.

«Слідство зібрало достатньо доказів для повідомлення йому про підозру... Рішення ЄСПЛ стосується виключно одного з фігурантів розслідування і фактично унеможливлює повідомлення йому про підозру до позбавлення імунітету», - йдеться в заяві Бюро від 8 липня.

У НАБУ нагадали, що Вищий антикорупційний суд вже обрав запобіжний захід шістьом фігурантам справи «Золотого мандарина» - усім, за винятком ексдепутата.

«Така ситуація ускладнила роботу слідства, що, в підсумку, вплинуло на суть рішення, прийнятого ЄСПЛ щодо родича судді цього суду. Ми уважно проаналізуємо рішення Європейського суду з прав людини і врахуємо його аргументи в роботі слідства », - пообіцяли у відомстві.

Сам Логвинський назвав рішення ЄСПЛ «історичним» і «перемогою правди над злом».

«Суду довелося констатувати порушення міжнародного права і наявність таких фактів як протиправний тиск на учасників процесу (адвокатів, свідків, експертів), незаконні негласні слідчі дії, які, за радянською традицією, бралися на третіх осіб, щоб отримати інформацію на потрібну людину і потрібного характеру », - написав він у Facebook.

Читайте також: Зеленський позбавив Ар'єва, Герасимова і Логвинського рангу посла

У 2013 році компанія «Золотий мандарин ойл» за вказівкою адвоката Георгія Логвинського направила до ЄСПЛ заяву про стягнення з бюджету 54 млн гривень в якості невиплаченої заборгованості з боку ПАТ "Київенерго" за послуги зі зберігання мазуту, яке з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

За даними НАБУ, компанія, маючи на руках винесене в 2009 році рішення Господарського суду Києві в свою користь, не стало звертатися до виконавчої служби, і не повідомило про цей факт ЄСПЛ. За півроку до звернення компанія "Київенерго" поступилося правом вимоги на користь ще одного приватного підприємства колишнього депутата, про що позивачу було відомо.

Європейський суд встав на сторону «Золотого мандарина», і в 2015 році уповноважений у справах ЄСПЛ підписав декларацію про мирне врегулювання суперечки і виплати компанії понад 54 млн грн з державного бюджету.

У лютому 2016 року Міністерство юстиції України перерахувало зазначену суму. Тобто, фактично борг замість приватної компанії оплатила держава.

Учасниками схеми НАБУ називало колишнього урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ Бориса Бабіна, колишнього першого заступника міністра юстиції Наталію Бернацьку, бенефіціара приватної компанії, ексдепутата Георгія Логвинського і ще трьох наближених до нього людей.