UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС офіційно зняв санкції з двох чиновників режиму Януковича: Табачника та Арбузова

Під санкціями залишаються Янукович та Пшонка з синами, Курченко, Захарченко, Ратушняк та Клименко. Всі вони, ймовірно, переховуються у Росії

Рада Європейського Союзу офіційно виключив зі списку санкцій колишніх високопоставлених українських чиновників часів Віктора Януковича - колишнього в.о. прем'єра України Сергія Арбузова та Дмитра Табачника - ексміністра освіти. Санкції ЄС заморожували їх активи - вони незаконно привласнили державні кошти. Це рішення опубліковано в офіційному журналі ЄС.

Згідно з повідомленням, ЄС на рік продовжив санкції проти самого Януковича і шести його соратників. Ще проти одного санкції продовжили на пів року.

У списку санкцій залишилися: експрезидент Віктор Янукович, його син Олександр Янукович, ексміністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, його заступник Віктор Ратушняк, експрокурор Віктор Пшонка та його син Артем Пшонка, Сергій Курченко та ексміністр зборів і доходів Олександр Клименко.

Вперше рішення заморозити активи чиновників режиму Януковича ухвалили 5 березня 2014 року. Спочатку в списку було 18 людей. Багато з них рішення ЄС щодо санкцій оскаржували в Європейському суді, виграючи справи.

Читайте також: Байден продовжив санкції проти Росії, введені через Україну

Раніше у посольстві Швейцарії нагадали про те, що активи експрезидента України Віктора Януковича та його оточення можуть бути замороженими лише 10 років. Вже з моменту заморозки коштів минуло сім років.