UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єрмак затіяв велике переформатування у фракції «слуг»

Взяти частину фракції під контроль голові Офісу президента буде непросто.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак хоче взяти під контроль частину фракції «Слуги Народу» у Верховній Раді, однак із цим можуть виникнути складнощі, йдеться у матеріалі «Української правди».

На перших етапах формування монобільшості фракцію розділили на 15 груп методом жеребкування. За дисципліною і голосуванням груп стежив голова Офісу президента Андрій Богдан. Втім, зі зміною керівництва ОПУ ситуація змінилась.

«Зараз з ОПУ взагалі комунікації немає… У мене таке враження, що Єрмак взагалі більшу частину депутатів не знає. Зеленський влітку зустрічався з кількома групами.., а зараз депутати президента не бачать взагалі», - розповів журналістам очільник одного з парламентських комітетів.

За відсутності організації і контролю монобільшість почала жити своїм окремим життям, що відбивається на голосуваннях, до яких дедалі частіше доводиться залучати колишніх «регіоналів».

Тож на Банковій замислилися про велике переформатування фракційних груп. За даними журналістів, зі складу груп почали виключати людей: з чатів видаляють по три-чотири людини, у яких низький відсоток голосувань за важливі для керівництва Офісу президента рішення.

Водночас, співрозмовники журналістів припускають формування у фракції кількох нових груп, які можуть очолити депутати Олександр Скічко, Олександр Трухін, Юлія Гришина та Артем Дубнов, у яких добрі відносини із Володимиром Зеленським і Андрієм Єрмаком. 

Ймовірно, виключених з інших груп депутатів можуть розподілити саме у нові. 

«Єрмак давно хоче взяти частину фракції під себе, але якось воно йому ніяк не виходить. Він же розуміє, що йому треба опора в парламенті, от він і намагається в цьому напрямку активничати»,- розповідає високопоставлене джерело в «СН».

Однак на заваді цьому може стати відсутність підтримки ініціативи з переформатування груп у самій фракцій. А також позиція спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова.

Він запропонував у партійному чаті провести незалежні праймеріз і переобрати всіх керівників груп. Мовляв, «якщо треба змінити керівництво фракції – нехай цим займуться самі депутати». І саме пропозиція Разумкова припала до душі депутатам.

Втім, пропозиція спікера не подобається Банковій, адже за такого розвитку подій кум Єрмака – депутат і ресторатор Микола Тищенко ризикує втратити свою групу. Депутати розповідають, що його «підлеглі» зараз саме шукають собі інші групи.

Читайте також: У Раді створюють міжфракційне об'єднання прихильників «миру за будь-яку ціну» - депутат

Раніше депутат-викривач  Гео Лерос повідомив, що Єрмак вів переговори з лідерами фракцій про підтримку відставки Разумкова. Зокрема, пропонував фракції «ОПЗЖ» крісло віце-спікера за підтримку голосування. Разумкову, за словами Лероса, про це добре відомо.