UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Є новий польський оборонний пакет»: Зеленський вже зустрівся з Туском

Дональд Туск заявив про важливість підтримки України.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Києві з польським прем’єр-міністром Дональдом Туском. Голова держави повідомив, про що йшла мова під час зустрічі.

«Сьогодні з паном Премʼєр-міністром Дональдом Туском провели дуже продуктивні переговори. Щодо всіх аспектів наших двосторонніх відносин. Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу», – повідомив Зеленський у Telegram. 

За його словами, Україна також отримає від Польщі кредит, що стане новою формою взаємодії між країнами. Зеленський зазначив, що його нададуть заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб. 

«Обговорили сьогодні з паном премʼєр-міністром і можливості майбутнього спільного виробництва зброї. Дякую за підтримку України!», – додав Зеленський.

Читайте також: Прем'єр Польщі Дональд Туск виступає проти пільгового режиму торгівлі для України

Своєю чергою Дональд Туск запевнив, що ніхто у Польщі не сумнівається у необхідності підтримувати Україну, адже «на карту поставлена ​​наша безпека».

«Ви не самотні, ця боротьба за цінності триває по всьому світу. З цього місця хочу звернутися до світових лідерів, щоб наголосити, за що сьогодні бореться Україна», – додав Туск.

Він зазначив, що Польща та Україна співпрацюватимуть у різних форматах. За словами польського прем’єра, під час зустрічі мова також йшла про створення спільних підприємств та інвестування в компанії України та Польщі, які посилять безпеку обох держав.

«Ніщо так не сприяє розвитку взаємної поваги та дружби, як безкорислива допомога під час випробувань. Я хочу вас запевнити, що ви не будете самотні», – додав Туск.

Читайте також: Європа наражає себе на безпосередній напад Росії упродовж найближчих кількох років – Туск

Нагадаємо, Туск сказав, що партія «Право і Справедливість» в попередньому уряді Матуеша Моравецького сильно погіршила відносини між Польщею та Україною незадовго до польських парламентських виборів. Говорячи ж про свою позицію щодо України він заявив: «Я в житті не дозволю, щоб хтось у моєму уряді хотів будувати свою позицію на антиукраїнських настроях. Тому що, коли йдеться про війну і нашу прихильність, як і всього західного світу, до України в її протистоянні з Росією, тут не може бути жодних сумнівів. Україна у війні з Росією потребує допомоги від нас і всього світу. Тому що насправді, поки Україна воює з Росією, ми у відносній безпеці».

На думку політолога Олександра Шевченка, першим тестом для уряду Туска буде його здатність вирішити проблему блокади українсько-польського кордону. Він пояснив, що це найбільш нагальна й термінова проблема, й те, як уряд Туска з нею впорається, може задати тон подальшим двостороннім відносинам часів цього уряду. 

Детальніше про польсько-українські відносини після зміни уряду читайте у статті Олександра Шевченка «Чого очікувати Україні від нового уряду Туска в Польщі?».