UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія має намір нарощувати Сили самоооборони з прицілом на ведення довгої війни

Острівна імперія відмовляється від обмеження військових витрат у 1% ВВП, що діє з 1976 року, і має намір довести їх до 2% за 5 найближчих років.  

Офіційний Токіо оприлюднив план наймасштабнішого з часів Другої світової війни нарощування військового потенціалу. Такий крок пов'язаний із побоюваннями, що російське вторгнення в Україну підштовхне Китай до нападу на Тайвань, повідомляє “Голос Америки”.

Читайте також: Японія планує розгортання ракет великої дальності для протидії Китаю – Yomiuri

Вартість модернізації армії складає 320 мільярдів доларів. Такий бюджет передбачає, зокрема, закупівлю ракет, здатних завдати удару по території Китаю, і підготовку країни до тривалого військового конфлікту.

Реалізація п'ятирічного плану, раніше немислимого у мирній Японії, за оцінками, виведе країну на третє місце за військовими витратами після США та Китаю.

Прем'єр-міністр Фуміо Кісіда заявив, що Японія та її народ переживають переломний момент в історії, і що нарощування військової сили – це “відповідь на різні виклики безпеки, з якими ми стикаємося”.

Уряд Кісіди побоюється, що Росія створила прецедент, який спонукає Китай напасти на Тайвань, що може загрожувати прилеглим японським островам, порушити логістичні ланцюги постачання напівпровідників, а також близькосхідної нафти.

 

"Якщо цей план буде належним чином реалізований, Сили самооборони стануть справжньою, ефективною силою світового класу", - заявив колишній адмірал Морських сил самооборони Едзі Кода, який командував японським флотом у 2008 році.

Уряд повідомив також про плани накопичувати обладнання та боєприпаси, розширювати транспортні можливості та розвивати технології для війни у кіберпросторі.

Нагадаємо, згідно з повоєнною конституцією Японія відмовилася від права вести війну та створювати кошти для цього.

“Прем'єр-міністр виступив із чіткою, недвозначною стратегічною заявою про роль Японії як гаранта безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні, – заявив посол США в Японії Рам Емануел. - Він дав зрозуміти, що Японія здійснюватиме стримування з великої літери "С".

Президент Тайваню Цай Інвень заявила в п'ятницю на зустрічі в Тайбеї з головою асоціації з японсько-тайванських обмінів Міцуо Охасі, що вона розраховує на розширення співпраці з Японією у сфері оборони.

«Ми сподіваємося, що Тайвань та Японія прийдуть до нових досягнень, співпрацюючи в різних галузях, таких як національна оборона та безпека, економіка, торгівля та промислова трансформація», – сказала Цай Інвень.

Зі свого боку посольство Китаю в Японії заявило, що нова стратегія Токіо у сфері безпеки містить хибні наративи щодо діяльності Китаю у військовій сфері.

План прем'єр-міністра Кісіди передбачає збільшення видатків на оборону до 2% від ВВП протягом п'яти років, що означає відміну самообмеження в 1%, що діє з 1976 року.

Нагадаємо, 3 серпня літак спікера Палати представників Ненсі Пелосі приземлився на Тайвані. Пекін не став стримувати обурення. Оголосив про серію військових операцій та навчань, які пішли за обіцянками "рішучих та жорстких заходів", якщо Пелосі продовжить свій візит. США посилили своє військово-морське угруповання у Філіппінському морі.