UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якщо Росія відмовиться від мирного плану по Донбасу, ситуація зміниться радикально - Арестович

За словами спікера української делегаціїв в ТКГ, проти РФ можуть ввести нові санкції

Якщо Росія відмовиться приймати і виконувати розроблений Україною спільно з Німеччиною і Францією мирний план по Донбасу, її можуть змусити дотримуватися міжнародних зобов'язань і, можливо, введуть нові санкції.

Про це повідомив радник з інформаційної політики української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович в інтерв'ю телеканалу «Дом».

За його словами, російська сторона знає про цей план, оскільки Росія - учасник переговорів в нормандському форматі. Однак, судячи із заяв її представників про те, що в Москві нібито не чули про план, Росія не хоче мати з ним справу.

«Тоді Франція, Німеччина, Україна і вся європейська спільнота, можливо, і світова спільнота констатують, що Росія відмовляється імплементувати угоди, досягнуті в нормандському і мінському форматах. Це буде формальна декларація відмови. І тоді ситуація зміниться радикально, можна буде говорити про примус Росії до виконання своїх міжнародних зобов'язань», - зазначив Арестович.

Про те, що Україна спільно з Німеччиною і Францією розробила план відновлення миру в Донбасі 9 березня вже заявляв глава Офісу президента Андрій Єрмак. Він зауважив, що РФ документ досі не схвалила. У Кремлі на це відповіли, що   нібито нічого не чули про план.

При цьому член української делегації в ТКГ Сергій Гармаш 10 березня заявив, що розроблений план поки не представили делегації України в Тристоронній контактній групі.

За словами спікера української делегації в ТКГ Олексія Арестовича, до кінця березня радники лідерів нормандської четвірки обговорять і презентують новий план врегулювання ситуації в Донбасі.