UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якщо Росія вдереться в Україну, присутність НАТО на східних кордонах Європи буде посилено - Держдеп США

Держдеп спростовує поширену NBC News повідомлення про готовність обговорювати з Росією скорочення військ та навчань у Східній Європі.

Росія отримала попередження, як в приватній, так і публічній площині, про посилення позицій НАТО на східних кордонах Європи у разі вторгнення в Україну. Про це заявив речник Державного департаменту США Нед Прайс у twitter.

"Ми чітко дали зрозуміти Росії, і, публічно, і приватно, що якщо Росія вдереться в Україну, ми посилимо NATO партнерів на східному фланзі, перед якими ми маємо священний обов’язок як союзники", - зазначив Прайс.

Читайте також: США спільно з ЄС намітили два шляхи впливу на Путіна - Блінкен

Він спростував інформацію, поширену NBC News із посиланням на представника нинішньої адміністрації США та двох колишніх чиновників США у сфері національної безпеки, про готовність обговорювати з Росією скорочення військ та навчань у Східній Європі, якщо вона також погодиться скоротити свої сили.

"Це не відповідає дійсності, що адміністрація розробляє варіанти відведення військ США у Східній Європі в рамках підготовки до переговорів з Росією наступного тижня. Ми повідомили про це NBC, коли вони передали таке повідомлення", - наголосив Прайс.

Читайте також: Росія показала свої умови щодо “гарантій безпеки” до НАТО та США

Нагадаємо, переговори між Росією та США щодо України заплановані на 10 січня. Вони пройдуть у рамках платформи Стратегічного діалогу з безпеки. Крім того, 12 січня відбудеться зустріч Росія-НАТО, а 13 січня – засідання Постійної ради ОБСЄ.

На переговорах між Росією та США, як очікується, буде порушено теми безпеки навколо України та діяльносты НАТО в Європі.

Захід продовжує закликати Росію до діалогу та дипломатичного врегулювання напруженості на кордоні з Україною, відкладаючи запровадження жорстких санкцій, зокрема проти "Північного потоку-2".