UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Я не володів секретною інформацією всі ці роки": Медведчук виступив у суді

Він продовжує заперечувати свою причетність до будь-яких правопорушень. 

Лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук, якого підозрюють в держзраді та розкраданні державних ресурсів, виступив на суді, де розглядають апеляцію на його запобіжний захід. Переглянути трансляцію засідання можна на YouTube-каналі суду. 

Політик стверджує, що він не передавав секретної інформації про розташування підрозділів ЗСУ Російській Федерації. Також він заперечив, що у нього є доступ до державної таємниці. 

"Я ніколи не володів секретною інформацією всі ці роки. У мене був доступ до секретних матеріалів усіх форм секретності до 2004 року, коли працював головою Адміністрації [президента України]. Після цього протягом 15 років я ніколи не був допущений до секретних даних", — сказав депутат.

Щодо переговорів з бойовиками в Донбасі в 2014 році, то цього Медведчук не став заперечувати. Проте він стверджує, що вони відбувалися в рамках повноважень, наданих йому для здійснення обміну полоненими. 

"Я брав участь у переговорах для того, щоб досягти домовленостей, головна стратегічна мета яких — мирне врегулювання на Донбасі", — зауважив Медведчук. Він переконує, що не передавав жодних гарантій лідерам "Л/ДНР" від України, позаяк не мав на це повноважень.

Лідер ОПЗЖ під час засідання суду також висловив думку про переговори щодо енергопостачання. 

"Я вів переговори щодо принципового постачання електроенергії в Україну, і такий договір владою був підписаний і укладений. Участь у переговорах щодо укладення контракту та підписання самого контракту я ніколи не брав", — наголосив він.

Медведчук також розповів, що зустрічався з попереднім президентом Петром Порошенком з 2014 до 2018 років. Припинилися ці зустрічі через різницю в поглядах на обмін полоненими. 

"Я знаю, що нічого нового немає, докази, які були предметом підозри, предметом обґрунтування запобіжного заходу залишилися колишніми, неприпустимими. Вони не говорять про обʼєктивність і справедливість у процесі підготовки підозри", — заявив він.

Читайте також: Зеленський: В Україні закінчується "епоха Медведчука"

Нагадаємо, що 11 травня СБУ прийшла з обшуками в будинок і офіс Віктора Медведчука, однак самого його не застали. Медведчуку і його соратнику по партії Тарасу Козаку оголосили підозру за трьома епізодами державної зради і замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму. За даними СБУ, Тарас Козак переховується в Росії.

13 травня Печерський суд відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня. Суд зобов'язав підозрюваного здати закордонні паспорти, носити електронний браслет і не спілкуватися з іншими фігурантами справи.

15 травня генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що прокуратура ухвалить рішення про доцільність оскарження домашнього арешту для народного депутат Віктора Медведчука після вивчення мотиваційної частини рішення суду.