UA / RU
Підтримати ZN.ua

Із законопроекту про Донбас вилучили право президента визначати межі окупованих територій

Схвалена комітетом норма давала президенту право визначати межі окупованих територій. Однак депутати були проти.

При розгляді законопроекту про деокупацію Донбасу №7163 Верховна Рада не змогла підтвердити схвалену Комітетом з питань національної безпеки і оборони правку №162.

У першому читанні законопроекту була ухвалена норма, згідно з якою "кордони тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних Сил України Міністерством оборони України".

До другого читання комітет підтримав таку норму: "Межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях, визначаються Президентом України за поданням Міністерства оборони України, підготовленим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних Сил України".

Оскільки правка не була підтверджена, то в остаточному тексті буде діяти норма першого читання про те, що кордони буде визначати Міністерство оборони.

Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" 6 жовтня 2017 року. До другого читання було подано 673 поправки, з них 374 були відхилені.